Românii din diasporă împreună de Bobotează

Ziua în care Hristos S-a arătat lumii în râul Iordan a fost cinstită de toți credincioșii români aflați în țară și în străinătate. Pe coasta de vest a Norvegiei s-a organizat o procesiune la fiordul din apropierea bisericii românești din Bergen, unde s-a săvârșit Sfințirea mare a apei, iar românii ortodocși din Melbourne împreună cu preoții lor s-au întâlnit în portul Melbourne cu ortodocșii greci, participând împreună la slujba de Sfințire a apei, informează Ziarul Lumina.

Praznicul Botezului Domnului a fost întâmpinat cu multă bucurie de către românii ortodocși din Germania. Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și a predicat în Catedrala mitropolitană din Nürnberg.

După Rugăciunea amvonului s-a ieșit în procesiune la crucea din curtea sfântului lăcaș, unde s-a săvârșit Agheasma Mare, cu care a fost stropită mulțimea de credincioși prezentă la sărbătoare.

Boboteaza sau Epifania a fost cinstită și de românii ortodocși din Ungaria. În ajunul praznicului, după săvârșirea Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, Preasfințitul Episcop Siluan a oficiat slujba Sfințirii mari a apei în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Centrului eparhial din Gyula, după care a binecuvântat angajații, spațiile Centrului eparhial, dar și casele câtorva credincioși care lucrează în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria sau care participă la sfintele slujbe, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei. În ziua Botezului Domnului, PS Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei Mari în Catedrala episcopală din Gyula și pentru ceilalți credincioși ortodocși români din împrejurimi. Atât lăcașul de cult, cât și clericii slujitori și tot poporul au fost stropiți cu Agheasmă mare de către chiriarh.

De sărbătoarea Botezului Domnului, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica Parohiei ortodoxe române „Sfintele Mucenițe Filofteia, Tatiana și Suniva” din orașul Bergen, de pe coasta de vest a Norvegiei, acest oraș fiind supranumit și „Poarta fiordurilor”.

În cadrul Liturghiei, după Rugăciunea amvonului, s-a organizat o procesiune, cu prapori și icoane, la fiordul din apropie-rea bisericii, unde s-a săvârșit Sfințirea mare a apei și au fost binecuvântați cu Agheasmă mare numeroșii credincioși care au participat la slujbă. La final, potrivit Tradiției ortodoxe, arhiereul a aruncat Sfânta Cruce în apă, fiind ridicată de unul dintre tinerii care au intrat în fiord. Fiecare dintre acești credincioși din Bergen, care sub grija preotului paroh Andrei Marius Pop au împlinit această frumoasă rânduială, a primit din partea Preasfințitului Macarie mai multe daruri.

În ziua în care Hristos S-a arătat lumii, Preasfințitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Melbourne, informează roeanz.com.au. În jurul amiezii, ortodocșii din Melbourne împreună cu preoții și diaconii de la parohiile ortodoxe (greci și români) s-au întâlnit la malul oceanului, în portul Melbourne, pentru a participa la Sfințirea mare a apei. Slujba a fost oficiată de Episcopul ortodox român Mihail și episcopii ortodocși greci Iezechiel și Iakovos. A urmat o agapă creștină, la care au participat și ministrul comunităților naționale din statul Victoria, dar și alte oficialități locale.

Pe firul apei Dunării, la Călărași, Giurgiu și Tulcea

La Călărași, în județul Ialomița, praznicul Botezului Domnului Iisus Hristos a fost sărbătorit la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Episcop Vincențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfințirea mare a apei, urmată de o procesiune în care ierarhul, soborul de preoți, mulțime de credincioși și autorități locale și județene a pornit până pe malul Dunării, în Parcul Central al municipiului Călărași. Aici, Preasfinția Sa a aruncat în apă crucea care a fost adusă la mal de cel mai vrednic dintre tinerii care s-au aruncat să o recupereze.

La Catedrala episcopală din Giurgiu, Sfânta Liturghie de Bobotează a fost săvârșită de Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, mulțimea de credincioși împreună cu chiriarhul, cu preoți și diaconi de la toate bisericile din orașul Giurgiu au pornit în procesiune din fața Catedralei episcopale către portul dunărean Giurgiu. În cadrul procesiunii au fost purtate Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana praznicului, dar și steaguri zugrăvite cu scena Botezului Domnului Hristos. În portul dunărean Giurgiu, într-un loc special amenajat, Preasfințitul Ambrozie a săvârșit slujba Aghesmei Mari. La final, ca și la Călărași, Preasfinția Sa a aruncat Sfânta Cruce în apa Dunării, iar unul dintre tinerii prezenți a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.

La praznicul Botezului Domnului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala episcopală din Tulcea. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit Sfințirea cea mare a apei în Catedrala episcopală stropind și cu Agheasmă mulțimea de credincioși prezenți. Apoi preoții împreună cu credincioșii din parohiile tulcene, în frunte cu episcopul, au mers în procesiune spre faleza Dunării, unde pe istorica navă Republica, construită în anul 1903, s-a săvârșit slujba Sfințirii apei. În prezența a câteva mii de credincioși și a autorităților locale, Preasfinția Sa a dat drumul în chip simbolic unui porumbel alb, iar apoi din largul Dunării a binecuvântat credincioșii și a aruncat o cruce împodobită cu busuioc. Și anul acesta șase tineri s-au aruncat în apele reci ale Dunării, unul dintre ei recuperând Sfânta Cruce. Toți credincioșii au primit câte o sticluță cu Agheasmă mare din partea Episcopiei Tulcii și a Protopopiatului Tulcea.

Comentarii Facebook


Știri recente