„România se povestește” la Roma – Expoziție dedicată Marii Uniri

România se povestește

Vernisajul Expoziției „1918 – 2018 – România se povestește” a avut loc marți la muzeul WE – GIL din Roma.

Evenimentul cultural a fost organizat de Romit TV în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, în cadrul manifestărilor dedicate Anului Omagial al Unității de credință și de neam.

Expoziția este organizată pe trei mari nivele:

În prima secțiune este prezentată în imagini foto și video contribuția Bisericii în actul din 1918: implicarea Episcopului Miron Cristea, a Episcopului de Arad Ioan I Papp, a ierarhului Gurie Grosu, ce urma să fie mitropolit al Chișinăului, și a Mitropolitul Vladimir de Repta – al Bucovinei.

„Pași spre unitatea de credință și de neam” este a doua secțiune a expoziției, în care se evidențiază contribuția pe care au avut-o de-a lungul timpului domnitorii și ierarhii din principatele românești la realizarea unității de neam, de limbă și de credință.

Importanța construirii Catedralei Mântuirii Neamului ca simbol al unității, este al treilea element important al expoziției. Se amintește de poetul Mihai Eminescu – inițiatorul acestui firesc ideal, Patriarhul Miron Cristea, Mitropolitul Visarion Puiu – ctitor moral al construirii catedralei, Patriarhul Teoctist, Patriarhul Daniel ș.a.

Un spațiu amplu este dedicat diasporei românești din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Spațiul este intitulat „Diaspora – 100 de ani în imagini” și expune fotografii ale ierarhilor eparhiei din trecut până în prezent.

Potrivit site-ului oficial al Episcopiei Italiei, la deschiderea evenimentului au participat: Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Excelența Sa Stela Stângaci, Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Emanuele Latagliata, directorul Romit TV și alte oficialități.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 18 septembrie 2018, la muzeul WE – GIL din Roma, între orele 10:00 – 19:00.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente