Roman | Arhiepiscopul Ioachim a resfinţit capela Fundației „Episcop Melchisedec”

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a resfinţit sâmbătă capela cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” situată în incinta Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman, informează Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

La eveniment au participat oficialități centrale și locale, preoți din Protopopiatul Roman, elevi și cadre didactice din Roman și împrejurimi care au primit binecuvântarea ierarhului în cadrul celei de a VI-a ediții a proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”.

Evenimentul a fost deschis de Părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, care a adresat celor prezenți un cuvânt în care a vorbit despre însemnătatea evenimentului din această zi, despre lucrările care au fost efectuate pentru reabilitarea capelei, readucând totodată în actualitate personalitatea ctitorului fundației care îi poartă numele.

După oficierea slujbei de resfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a însemnat cu Sfântul și Marele Mir, a stropit cu apă sfințită sfântul lăcaș, înălțând rugăciuni către Dumnezeu, apoi a binecuvântat mulțimea prezentă.

Totodată, maica Dionisia Șchiopu, directorul Fundației, a adresat mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și tuturor donatorilor și binefăcătorilor care au spijinit finalizarea lucrărilor de reabilitare a capelei, a parcului de copii, a foișorului, dar și a celorlalte edificii aflate în cadrul complexului Fundației, apoi a înmânat diplome de recunoștință și plachete ostenitorilor.

Pentru implicare deosebită și coordonarea lucrărilor de reabilitare, părintelui protopop Dragoș Munteanu i-a fost oferită Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru clerici.

În cuvântul său, părintele protopop a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru distincția oferită, dar și „pentru dragostea pe care o revarsă asupra preoților din Mitropolia Moldovei și Bucovinei”

De asemenea, pentru „înțelepciunea, râvna, neobosita lucrare, statornicia și smerita ascultare pe care o manifestă întru slujirea Mântuitorului Hristos și a aproapelui”, Maicii Dionisia Șchipu, directorul Fundației „Episcopul Melchisedec”, i-a fost oferit distincția onorifică de Stavroforă.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a îndemnat pe cei prezenți să-și amintească de învățătorii care i-au format, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Eparhiei Romanului și Bacăului.

În încheierea manifestărilor din această zi, 100 de copii au primit ghiozdane cu rechizite pentru şcoală, iar elevii prezenți, peste 300 de pachete cu dulciuri, în cadrul celei de-a a VI-a ediții a proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”.

Capela cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” a fost construită în anul 1939, prin osârdia epitropilor  care au purtat grijă de valorile testamentare lăsate de vrednicul ierarh Melchisedec Ștefănescu, după trecerea sa la cele veșnice.

Astfel, Episcopul Lucian Triteanul, alături de economistul Vasile Bârgăoanu, respectând dorința ierarhului Melchisedec de a i se ridica o capelă peste mormântul ce-i adăpostește rămășițele pământești, au zidit o capelă executată după proiectul arhitectului Ioan Berechet.

Capela întregește ansamblul parcului, fiind așezată central, alături de Grădinița de copii, Centrul social multifuncțional și vechea Școală de cântăreți, ce astăzi este un spațiu pentru copiii preșcolari.

Reintrat în proprietatea Centrului eparhial de la Roman, acest ansamblu a intrat din anul 2000 într-un amplu proces de restaurare, consolidare și înnoire.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente