Reuniunea Tinerilor Ortodocși de la Baia Mare

Peste 3500 de tineri ortodocși din țară și din străinătate se vor întâlni anul acesta, la începutul lunii septembrie, la Baia Mare, în cadrul Reuniunii Tinerilor Ortodocși, aflată la a doua ediție. Evenimentul, care se va derula în intervalul 3-6 septembrie, este organizat de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, cu sprijinul Mitropoliei Clujului și a primăriei municipiului Baia Mare, potrivit Radio Renașterea. Proiectul este susținut și de alte instituții locale, preoți și familii care locuiesc în vecinătatea orașului. Aproape 30 de parohii ortodoxe din județul Maramureș au confirmat implicarea în susținerea evenimentului, iar peste 1.500 de tineri vor fi cazați în gospodăriile unor țărani din satele apropiate orașului.

Dezbateri, seminarii, mese rotunde și vizite la muzee, propuneri pentru Reuniunea Tinerilor Ortodocși de la Baia Mare

Reuniunea Tinerilor Ortodocși din România are un caracter cultural și marchează anul Sfintei Euharistii și al Sfinților Martiri Brâncoveni. Astfel tinerii vor avea ocazia să participe la dezbateri, seminarii, mese rotunde și să viziteze muzee și locuri deosebite din Baia Mare. Vor fi discutate teme precum: Sfinții Brâncoveni – Modele ale Credinței Mărturisitoare; viața tinerilor ortodocși practicanți; Tinerii – în Lumina Anului Omagial Euharistic; istoria locală a Maramureșului: Pintea Viteazul și curajul de a sta împotrivă; conștiința identității noastre naționale, culturale și religioase.

Primirea tinerilor ortodocși din țară, a celor din diaspora, precum și a participanților din Bisericile Ortodoxe surori din străinătate, se va face luni, 1 septembrie, la Catedrala „Sfânta Treime”. A doua zi va fi organizat un program special pentru oaspeții din străinătate. Pentru prima dată la întâlnire vor participa tineri din Grecia, Ucraina, Moldova și din câteva țări ale Europei Apusene. Pe 3 septembrie va fi organizat un pelerinaj prin Maramureșul istoric și Țara Lăpușului, ocazie cu care participanții vor putea să cunoască și să descopere locuri pline de frumusețe și farmec ale orașului Baia Mare și a împrejurimilor. Deschiderea oficială a manifestării va avea loc în după-masa zilei de 3 septembrie, de la ora 17, în fața Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” , unde cei prezenți vor lua parte la un program de rugăciune, discuții și prezentarea delegațiilor din străinătate.

În fiecare zi, tinerii se vor ruga împreună în 12 biserici parohiale din Baia Mare și vor dezbate temele propuse în grupuri mici organizate în 12 școli din municipiu. Participanții vor rosti împreună rugăciunile de seară la Catedrala Episcopală și vor asculta cuvintele încurajatoare și pline de învățături ale ierarhilor. În fiecare seară, pe scena din apropierea Catedralei, manifestarea va fi întregită de bucuria cântecului românesc. Programul artistic va fi susținut în mare măsură de tineri artiști consacrați din Maramureș și din țară. Miercuri seara va avea loc un program artistic de muzică pop și folk, iar joi și vineri: muzică populară. Pe durata celor 4 zile, timp în care se desfășoară reuniunea tinerilor ortodocși, vor avea loc și vizite la mai multe muzee din Baia Mare, printre care Muzeul Satului, Pavilionul de Etnografie, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie și Muzeul de Mineralogie. Prin aceste vizite se dorește stimularea atât a tinerilor localnici, cât și a celor care vor veni în Baia Mare pentru cunoașterea orașului, a frumuseților și valorilor autentice pe care le deține municipiul.

Un eveniment inedit va avea loc joi după-masa, de la ora 15:30, când maestrul Dan Puric va susține conferința „Ortodoxia și identitatea noastră națională”. În deschidere vor cânta artiștii grupului Brio Sonores. O altă activitate specială va avea loc în seara zilei de 5 septembrie, când va fi organizată de la ora 19:00, procesiunea „Bucuria credinței”, pe traseul: Centrul Vechi – Primărie – Bulevardul Unirii – Catedrala „Sfânta Treime”.

Reuniunea tinerilor ortodocși, un act de rezistență în fața secularizării

„Reuniunea tinerilor ortodocși era o necesitate, mai ales că s-a ajuns la o stare de risipire colectivă”, a afirmat Pr. Milan Bălan, consilierul sectorului Teologic – Educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Părintele a precizat că această stare de risipire este improprie omului, o spun și Sfinții Părinți, aceasta pentru că omul a fost creat ca ființă integră, unitară și echilibrată.

„Ne îngrijorează, mai ales, înăbușirea sufletului românesc pe diferite căi, în special tineretul este o victimă în acest sens. Există pericolul pierderii identități în timp, de la o generație la alta. Este momentul, ca noi toți, în special tinerii, să etaleze ce au mai valoros: cultural, religios și artistic. Reuniunea tinerilor ortodocși poate fi un act încurajator, de rezistență în fața valurilor secularizante care ne bântuie. Biserica nu face decât să își împlinească datoria, conducând oamenii spre mântuire și ținând conștiința credincioșilor trează. Este momentul ca tânăra generație să preia mesajele adânci „Cine suntem?” și să înțeleagă că nu-i totul pierdut, că-i posibil să pierdem tot patrimoniul material, dar sufletul să ne rămână viu”, a transmis într-un interviu realizat de Radio Renașterea, Părintele Milan Bălan, consilierul sectorului Teologic – Educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…