Reuniunea clerului protopopiatului Elveției, Leysin/Vd

În perioada 18-20 apr. 2013 s-a desfășurat la Leysin /VD (Elveția Romandă) Reuniunea clerului superior al Protopopiatului Elveției, prezidată de IPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, după cum ne-a precizat pr. Adrian Diaconu.

Au fost reprezentate toate parohiile ortodoxe românești din Elveția, în relație canonică cu Biserica Mamă: Geneva, Chambesy, Lausanne, Sion, Berna, Fribourg, Basel, Neuchâtel, Luzern, Zurich, Winterthur, St-Gallen, Choire și Lugano.

Joi 18 apr. după primirea participanților într-unul din chalet-urile frumoasei stațiuni montane de la Leysin (cantonul de Vaud) s-au purtat discuții, de ordin general, după care Ips. Mitropolit Iosif s-a întreținut în privat cu clericii prezenți.

Vineri 19 apr., dimineața (după programul de rugăciune) s-au purtat discuții pe teme pastorale, catehetice și liturgice. Fiecare participant a putut primi răspunsuri la întrebările sale, la problemele specifice cu care se confrunta în parohie, cele mai multe dintre acestea fiind completate cu exemple concrete din viața pastorală și liturgică a fiecărei parohii.

În după amiaza aceleași zile discuțiile au fost centrate pe tema importanței și a modului de transmitere a credinței creștine tinerei generații și în special familiilor cu copii. Tema a fost lansată de către Ips. Mitropolit Iosif, preoților din protopopiat, încă de la Reuniunea de la sfârșitul anului 2011, așa că fiecare cleric a putut prezenta acum bilanțul acestei importante activități în parohia sa, după ce – timp de un an de zile – s-a întâlnit periodic cu părinții copiilor pentru a discuta asupra mijloacelor si metodologiei de transmitere a credinței creștine tinerei generații.

Una dintre concluziile trase în urma abordării pe larg a acestei teme a fost aceea că exemplul personal al părinților (a se ruga zilnic alături de copiii lor, a ține post împreună cu copiii, a participa la Sf. Liturghie împreună cu copiii, a-i spovedi și a-i împărtăși în mod regulat) constituie cea mai eficientă modalitate de transmitere a credinței creștine copiilor.

În seara zilei de vineri, după slujba Deniei Acatistului Bunei-Vestiri, clericii prezenți au avut posibilitatea să se mărturisească sau să discute personal cu Înaltpreasfinția Sa.

Sâmbătă 20 apr., dimineața (după Sfânta Liturghie prezidată de Ips. Mitropolit Iosif) a avut loc conferința Pr. prof. Viorel Ioniță (fost director al CBE-Geneva) pe tema: „2013 – Anul omagial al Sf. Împărați Constantin și Elena” si „2013 – An comemorativ Dumitru Stăniloae”. Un al treilea subiect a fost dedicat prezentării unei recente publicații, care cuprinde toate deciziile celor patru Conferințe panortodoxe presinodale, pregătitoare ale Sfântului și Marelui Sinod. La sfârșitul conferinței Pr. prof. V. Ioniță a răspuns tuturor întrebărilor venite din partea preoților prezenți.

La prânz, imediat după conferință, s-a primit vizita a doi reprezentanți din partea prezidiului Comisiei de Lucru a Bisericilor Creștine din Elveția – CTEC-CH (Dna pastor Dagmar Magold și Dl prof. Jean-Luis Chancerel), veniți special pentru a oferi, în mod oficial, Protopopiatului ortodox român al Elveției „Diploma” de primire a acestuia ca membru deplin al CTEC-CH, singura platformă ecumenică la nivel național din Elveția. Protopopiatului român îi revin și două locuri în prezidiul acestui unic for ecumenic la nivel confederal, locuri ce sunt atribuite, din încredințarea și cu binecuvântarea Ips. Mitropolit Iosif, pr. Adrian Diaconu, protopopul Elveției și Dlui prof. univ. dr. Jean-Louis Chancerel, epitropul parohiei din Lausanne.

În încheierea Reuniunii, Ips. Sa, Mitropolitul Iosif, a însărcinat pe pr. protopop, pe pr. paroh de la Luzern și pe pr. paroh de la Barna-Basel să organizeze în vara aceasta o tabăra pentru copiii din Protopopiatul Elveției.

Comentarii Facebook


Știri recente