Resfințirea bisericii Parohiei Steic, judeţul Gorj

În Duminica a 5-a după Rusalii (5 iulie 2015), Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de resfințire a Bisericii cu hramul «Nașterea Maicii Domnului» din Parohia Steic, Comuna Cătunele, Protoieria Târgu Jiu Nord. Sfântul locaș, zidit la începutul secolului al XIX-lea, a fost renovat şi înfrumusețat prin efortul enoriașilor în frunte cu părintele paroh Elisei Drăghia şi a autorităţilor publice locale. Pentru osteneala depusă, persoanele care s-au implicat în mod deosebit în realizarea acestei sfinte lucrări, au primit gramate de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei. Tot cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Vasile Lăpăduş a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Bâltişoara, judeţul Gorj, a precizat Profesor Vasile Gogonea.

“Creația Lui Dumnezeu nu se poate risipi niciodată”!

În cuvântul de învățătură adresat celor câteva sute de credincioşi prezenţi în curtea bisericii, în fața altarului de vară unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie, Mitropolitul Olteniei a subliniat grija pe care Mântuitorul Hristos ne-o poartă permanent, în calitate de fiinţe create după chipul şi asemănarea Creatorului.

“Omul, de îndată ce se naște, nu moare niciodată, chiar dacă trupul merge în pământ, sufletul rămâne nemuritor. Omul trupesc îl îngropăm în cimitir, și acolo el așteaptă viața veșnică. Așteaptă învierea morților, venirea de-a doua a Mântuitorului Hristos, judecata finală și se unește iarăși cu trupul său, un trup nemuritor, nestricăcios, un trup plin de slavă, asemenea Trupului Mântuitorului Iisus Hristos după Înviere. Deci, și cei care au construit biserica aceasta, ca și alții dinaintea lor, toți sunt veșnici și nemuritori și îi vom întâlni negreșit când vom trece din lumea aceasta în lumea veșnică, deoarece Creația Lui Dumnezeu nu se poate risipi niciodată, iar noi nu suntem precum alte creaturi din jurul nostru, ci, suntem făcuți după chipul lui Dumnezeu. Deci, această demnitate, această «înălțime» ne conferă nouă încrederea, nădejdea că vom fi împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos, mai ales că El a venit în lume pentru ca să ne mântuiască, să ne scape de cel viclean, să ne învieze din moarte și stricăciune și să ne ducă înaintea Tatălui Ceresc, așa cum noi întotdeauna mărturisim și spunem: «Tatăl Nostru Care ești în ceruri…» Deci, la Tatăl cel Ceresc mergem! În decursul vieții noastre ni s-a dat putere ca să facem fapte bune. Ni s-a dat ajutorul de la Dumnezeu ca să luptăm împotriva celui rău. Ni s-a dat tot ceea ce este necesar ca să ne sfințim viața, în așa fel încât Dumnezeu să se sălășluiască întru noi, să se odihnească întru noi. Ne spune Sfânta Evanghelie, prin glasul Domnului, care zice: «Cel care are poruncile Mele și Mă iubește, în acela voi veni și voi locui cu Tatăl și cu Duhul» De bună seamă că noi ne-am îmbrăcat cu haina nemuririi prin Taina Sfântului Botez, atunci când am auzit și când auzim cu toții și la botezul celorlați care vin după noi: «Dă-mi mie haină luminoasă, Cel ce Te îmbraci cu lumina, ca și cu o haină»! Evident că această «haină» este nu numai «luminoasă», ci este «haina» prin care Tatăl Cel Ceresc ne recunoaște ca prunci, copii ai Săi, ca fii ai Săi și fiice ale Sale. Mântuitorul Hristos poartă grijă de noi, pentru că suntem «creaturi alese», distinse, deosebite. Nu ne comparăm cu nimic din lumea aceasta. De aceea, și «Casa Lui Dumnezeu», Biserica, nu se compară cu nimic din viața noastră. Nici cu școala, nici cu primăria, nici cu alte clădiri sau instituții din comuna noastră, din oraș sau din țara noastră. Biserica este «Casa Lui Dumnezeu», iar aici noi venim cu sfială, venim cu credință, cu evlavie, cu teamă și cu frică de Dumnezeu, pentru că în «Casa Lui» Dumnezeu este cu sfinții Săi și cu îngerii Săi. În «Casa Lui Dumnezeu» se săvârșește Sfânta Liturghie, în «Casa Lui Dumnezeu» ne împărtășim, ne botezăm, ne cununăm, iar în ultima clipă a vieții noastre ne înmormântăm, iar urmașii noștri se roagă ca sufletele noastre să se odihnească cu drepții în Împărăția Lui Dumnezeu”, a spus IPS Irineu

Comentarii Facebook


Știri recente