Resfințirea bisericii parohiei mehedințene Balta

Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Balta – Mehedinți a fost resfințită în Duminica a III-a după Paști.

„Alaiul preoțesc, în frunte cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a fost întâmpinat de către dreptslăvitorii creștini îmbrăcați în straie populare, cu flori și cu tradiționalul salut pascal. Încununarea ostenelilor celor care și-au adus contribuția la refacerea lăcașului de închinăciune s-a făcut în ziua de 19 mai 2013, prin slujba de resfințire săvârșită de Părintele Episcop”, a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

După resfințirea bisericii din această parohie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească.

Din soborul de preoți a făcut parte și părintele pensionar Stelian Zoican, cel care a păstorit parohia în urmă cu aproximativ 40 de ani. În cuvântul său către credincioși, fostul preot paroh a subliniat activitatea, credința și statornicia înaintașilor săi.

Părintele paroh Gheorghe Roată a primit recunoaștere chiriarhală pentru activitatea frumoasă din cei 25 de ani de slujire și rangul de iconom stavrofor.

Actul de resfințire al sfântului locaș oferă informații importante despre istoria sa: „†¦Construirea bisericii a început în anul 1879, fiind sfințită în anul 1889, odată cu finalizarea picturii executată în ulei de pictorul Bartolomeu Delliomini din Lugoj. În 1989 a fost refăcută turla, iar în 2003 s-au executat reparații capitale la fațadă. Între anii 2010-2011 s-a restaurat și s-a împodobit pictura interioară și exterioară, de către pictorul Nicolae Vâlcu din Pitești, prin contribuția mai multor credincioși ai comunei Balta, donatori principali fiind familiile: Pr. Paroh Gheorghe Roată, Pr. Pensionar Stelian Zoican, Sitaru M. Ionel și Pițica Iulian, protoiereu al locului fiind Preacucernicul Preot Vasile Ganțu”.

Comentarii Facebook


Știri recente