Resfințirea bisericii din Râșca de Sus

La împlinirea unui secol de la înființare, Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Râșca de Sus a sărbătorit duminică, 21 august, resfințirea bisericii, informează site-ul radiorenasterea.ro. Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat slujba începând cu ora 9.00, după care a sfințit troița amplasată în fața locașului de cult, urmată fiind de Sfânta Liturghie arhierească. Au participat mulțime de preoți din satele învecinate, dar și sute de credincioși. Troița din incinta bisericii, în stil maramureșean, a fost donată de o familie de credincioși.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Vasile a înmânat distincții oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Astfel, preotul paroh Marius Blaga a fost ridicat la rangul de sachelar, iar membrii Consiliului Parohial și alți creștini care au susținut biserica au primit diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Râșca de Sus a fost construită între anii 1909-1911, de meșterul Ioan Badiu din Mărișel, prin contribuția credincioșilor satului. „Are formă de corabie, cu un singur turn conic. Arhivele satului arată că toate materialele necesare au fost aduse de oamenii satului. Mai târziu, în 1925, biserica a fost ridicată la rangul de parohie bugetară și abia în 1926 a fost numit primul preot paroh, În vremea aceea, parohia era formată din 8 cătune”, a declarat pr. Vasile Blaga.

În ultima perioadă, biserica a fost supusă unor reparații atât în interior, cât și la exterior, fiind înzestrată cu obiecte de cult, donate de credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente