Resfințirea Bisericii din Presaca, Sibiu

Comunitatea de credincioși din Presaca, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, a fost în sărbătoare duminica trecută, la 24 august 2014, deoarece biserica parohială a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, potrivit mitropolia-ardealului.ro . Mulți dintre săteni au îmbrăcat costumele populare moștenite de la părinți și bunici pentru a marca așa cum se cuvine sărbătoarea satului. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care n-au lipsit ctitorul bisericii, preotul Constantin Mitea, actual paroh la Biserica Buna Vestire din Sibiu, alt fost paroh la Presaca, pr. lect. dr. Mihai Constantin Iosu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, precum și protopopul de Săliște, pr. Petru-Toader Damian.

IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit biserica la exterior cu Sfântul și Marele Mir, iar la interior a sfințit picturile noi realizate recent. A urmat Sfânta Liturghie în locașul de cult, răspunsurile liturgice fiind date de grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu. Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Șaguna, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Între autoritățile prezente îi amintim pe vice-președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Banciu și pe primarul din Păuca, Nicolae Dancu.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia din Duminica a 11-a după Rusalii, care a prezentat Pilda Datornicului Nemilostiv. Această pildă rostită de Mântuitorul Iisus Hristos ne învață cum să arătăm iubire milostivă față de semenii noștri, dar și că dreptatea lui Dumnezeu își are locul ei în viețile oamenilor.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Nicolae Vintilă a fost hirotesit sachelar. Adunarea și Consiliul parohiale, precum și Primăria Păuca au primit acte de cinstire, ca semn de apreciere pentru eforturile depuse în ultimii ani în renovarea bisericii din Presaca.

Comentarii Facebook


Știri recente