Resfințirea Bisericii din Milișăuți

2.000 de credincioși au ținut să fie prezenți duminică, 17 august 2014, la sfințirea celei de-a treia biserici din comuna suceveană Milișăuți, slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor impresionant, format din 60 de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina. Slujba de Târnosire a lăcașului de cult a fost urmată de slujba de binecuvântare a clopotniței, a fântânii și a paraclisului de vară, unde a avut loc și Sfânta Liturghie arhierească.

Duminica trecută a fost zi de mare sărbătoare și de o deosebită importanță istorică pentru localnicii din comuna suceveană Milișăuți, care au participat în număr mare, alături de numeroși pelerini, la sfințirea bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Procopie”. IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost prezent la sărbătoarea comunității din Milișăuți, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, pr. Aurel Goraș, protopop al Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, pr. Petru Lupăștean-Barfă, protopopul Protoieriei Rădăuți și parohul bisericii proaspăt târnosite.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost întâmpinat în centrul localității de copii îmbrăcați în costume populare și condus până în fața bisericii într-o frumoasă caleașcă trasă de doi cai, alaiul fiind însoțit de tineri călare. După primirea tradițională cu pâine și cu sare, a urmat slujba de Târnosire. Lăcașul de cult a fost sfințit prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de Sfințire, urmată de slujba Sfintei Liturghii arhierești săvârșită în paraclisul de vară, au luat parte 2.000 de credincioși, care au stat și la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat și membri ai autorităților județene și locale.

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de IPS Pimen, care a reamintit celor prezenți necesitatea de a urma întocmai învățătura Sfintei Evanghelii, spre a trăi cu adevărat creștinește. La final, pr. paroh Petru Lupăștean-Barfă, care este protopop al Protopopiatului Rădăuți, a prezentat un scurt istoric al bisericii: „În anul 1994, pe data de 8 iulie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Procopie, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen punea piatra de temelie a Bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Acum, după 20 de ani, când s-au împlinit toate și Dumnezeu a rânduit să o putem construi, ne-am gândit, iar Înaltpreasfințitul ne-a binecuvântat și a fost de acord, ca al doilea hram al bisericii să fie Sfântul Mare Mucenic Procopie, cel care de 520 de ani este ocrotitorul parohiei noastre”.

Ca semn al prețuirii pentru lucrările realizate la lăcașul de cult în ultimii ani, cei doi preoți colaboratori ai părintelui paroh Petru Lupăștean-Barfă au fost hirotesiți de IPS Pimen iconomi stavrofori. Mai menționăm că în cadrul Sfintei Liturghii arhierești de duminică, monahul Atanasie de la Mănăstirea Sihăstria Putnei a primit Hirotonia în ierodiacon.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…