Resfințirea bisericii din Luncavița

În Duminica a IV-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Luncavița, Protopopiatul Băile-Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a resfințit biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, după cum ne-au mărturisit Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea.

La orele dimineții, într-o atmosferă de sărbătoare, Preasfințitul Lucian a fost întâmpinat de către autorități locale, alături de tineri și copii înveșmântați în costume populare specifice Banatului Montan și de către numeroși credincioși și credincioase din localitate și împrejurimi.

„Se cuvenea să revenim în Parohia Luncavița la invitația părintelui paroh și a dumneavoastră, iubiți credincioși, deoarece în ultima perioadă ați realizat multe lucrări frumoase la sfânta biserică, iar cea mai importantă lucrare a fost primenirea și refacerea Sfintei Mese, a Jertfelnicului. Se cuvine așadar, să vă mulțumim tuturor pentru dragostea de care ați dat dovadă, pentru osteneala și jertfa depusă la temelia acestei biserici, pentru că este știut faptul că aici la Luncavița sunt oameni harnici și gospodari, lucrători, darnici și atașați de biserica strămoșească, nedespărțiți de credința adevărată și de mărturisirea Dumnezeului Celui viu, de mărturisirea Domnului Dumnezeu Savaot”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

În cadrul Sfintei Liturghii, pr. paroh Paul Pervulescu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar Iosif Armaș, ctitor principal și fiu al satului, a primit ordinul eparhial „Diploma de onoare Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. De asemenea, toți binefăcătorii bisericii au primit din partea chiriarhului acte de cinstire.

Biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitate Luncavița a fost construită în anul 1828, iar în 1947 a fost târnosită de episcopul Veniamin Nistor. Prima pictură a fost realizată în anul1828 de către un pictor necunoscut, iar în anul 1868 Mihai Velceanu a repictat biserica. În anul 1946 biserica este pictată în tempera de către Ioan Băleanu din Caransebeș. Iconostasul a fost pictat în anul 1994 de către Rita Aldea. În ultima perioadă, au fost efectuate numeroase lucrări de renovare și înfrumusețare a locașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente