Resfințirea bisericii de la Ilovița

În Duminica a XX-a după Rusalii, pe 6 octombrie, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia mehedințeană Ilovița a fost resfințită. Slujba a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

„Înveșmântată ca o mireasă a lui Hristos, cu odoare noi, sfânta biserică a așteptat oaspeții dragi cu ușile larg deschise. Părintele paroh Rozalian Mihai Petre a adresat din timp credincioșilor mehedințeni o călduroasă invitație în vederea participării la acest eveniment aparte din istoria și viața parohiei Ilovița, astfel că lăcașul de închinare a fost plin de creștini. Din cauza degradărilor suferite de-a lungul timpului de biserică, s-au realizat mai multe lucrări între anii 2007-2013, printre care înlocuirea tencuielii la exterior, a lemnăriei și a tablei de pe turlă. Tâmplăria de lemn a fost, de asemenea, înlocuită cu una din PVC cu geam termopan. Cele mai importante lucrări realizate, se leagă însă de restaurarea picturii interioare și exterioare de către pictorul Teodor Paltinean și placarea podelei pridvorului cu plăci de granit. În aceeași ordine de idei, la biserica din Ilovița s-a construit un nou gard împrejmuitor, turnându-se și o alee din beton până la intrarea în sfântul locaș”, ne-a transmis Cătălin Cernătescu.

În cadrul slujbei de resfințire s-au rostit rugăciuni și cereri speciale și au fost însemnate în chipul Sfintei Cruci zidurile, pereții interiori, catapeteasma, iconostasele și celelalte picturi ce înfățișează sfinți și scene din Sfânta Scriptură.

„După slujba de resfințire, dreptslăvitorii creștini s-au bucurat în duhul comuniunii de binefacerile euharistice și alesele trăiri sufletești din cadrul Sfintei Liturghii. La momentul potrivit, câteva zeci de credincioși s-au apropiat cu credință și cu frică de Dumnezeu de Sfântul Potir, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele lui Hristos. Atmosfera duhovnicească de profundă rugăciune a fost întreținută de minunatele cântări bizantine interpretate la strană de un grup psaltic de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin”, a mai spus Cătălin Cernătescu, Redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nicodim i-a acordat părintelui paroh Rozalian Petre rangul bisericesc de iconom stavrofor, ca semn al prețuirii față de buna lucrare săvârșită în sânul comunității pe care o păstorește.

„Colegi și frați întru Hristos ai părintelui paroh, slujitori ai Altarului și credincioși, i-au fost aproape în ziua în care a biserica a îmbrăcat straie luminoase de sărbătoare, felicitându-l pentru eforturile întreprinse, încununate în această zi de bucurie de o frumoasă slujbă de resfințire. La ceas de emoție duhovnicească nu au fost dați uitării nici ctitorii sfântului lăcaș și nici cei trecuți din viața aceasta la Domnul, în memoria cărora s-a săvârșit slujba parastasului în curtea așezământului religios”, a mai adăugat Cătălin Cernătescu.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Ilovița s-a ridicat, potrivit pisaniei, între anii 1896-1908, cu cheltuiala locuitorilor cătunei, episcop al Eparhiei Râmnicului Noului Severin fiind Athanasie Mironescu.

Documentul mural menționează și pe protoiereul locului, D. Colici, alături de preotul paroh, G. Pitulescu. Sfântul lăcaș a fost sfințit la 25 septembrie 1911 de către Preasfințitul Episcop Ghenadie Georgescu, protoiereu al județului fiind I. V. Raiculescu.

Comentarii Facebook


Știri recente