Resfințirea bisericii de la Gruia – Mehedinți

Comunitatea de credincioși de la Gruia a trăit duminică, 29 septembrie, momente de aleasă trăire spirituală, prilejuite de resfințirea bisericii din localitate.

Slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Tinerii și copiii comunității, îmbrăcați în straie populare, au întâmpinat alaiul sfințiților slujitori cu pâine și sare. Credincioșii au participat în număr mare la slujba de resfințire a bisericii, eveniment care se petrece foarte rar în sânul unei parohii și este condiționat, de obicei, de lucrările ce se realizează în scopul înfrumusețării sau restaurării unui lăcaș de închinare. Părintele Viorel Vlăducu, consilier al Sectorului Comunicații Media, le-a vorbit credincioșilor despre cele mai importante momente ale slujbei speciale, arătându-le semnificațiile și valențele duhovnicești ale actului sfințitor, astfel încât cei prezenți să înțeleagă după putere rațiunile scunse în fiecare mișcare liturgică specifică.

După ce au fost așezate pe Sfânta Masă pecețile Sfinților Evangheliști și actul oficial de resfințire, jertfelnicul a fost pecetluit cu sigiliul Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Sfânta Liturghie s-a oficiat pe un podium amenajat lângă biserica resfințită, de către ierarhul locului, înconjurat de soborul de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, chiriarhul mehedințenilor i-a conferit părintelui paroh Ilea Mihail rangul de iconom stavrofor.

Un oaspete deosebit prezent la resfințirea bisericii de la Gruia a fost părintele Vicar Boian Alexandrovici din Timocul sârbesc, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria veche a satului Gruia, așezare ce se îngemănează cu un alt sat românesc din Serbia, din apropierea graniței cu România.

Tot cu acest prilej au fost oferite hrisoave de recunoștință celor care s-au implicat la refacerea și împodobirea sfântului locaș. Binefăcătorul principal al bisericii de la Gruia, Ing. Liviu Alexandru Chiulan este dovada vie că din credință și din determinare, se pot întreprinde lucrări bineplăcute lui Dumnezeu și oamenilor. Domnia sa a mărturisit că vitregiile și impasurile vieții i-au călit sufletul și au adus la suprafață credința și dragostea de biserică, sentimente care s-au concretizat în donații consistente către biserica parohiei Gruia: „Eu mă consider un fiu al satului Gruia, cu toate că nu m-am născut aici, ci în Bărăgan, întrucât familia mea a fost deportată acolo în timpul regimului comunist. Am pierdut tot atunci când ne-au deportat. Când am revenit, după cinci ani, nu am mai găsit nimic. Am primit de la autorități, ca locuință, grajdul de animale pe care mama mea l-a refăcut, iar eu l-am păstrat și l-am amenajat ca și cameră memorială, acea cameră în care dormeam cu toții. Pentru că am avut credință și o familie foarte unită, am izbândit. Mereu mi-o amintesc pe mama, care îmi spunea totdeauna că la copil trebuie dată minte, nu avere. Dacă un copil are minte, își va face avere, dar dacă nu are minte, ci avere, va împrăștia și va risipi ceea ce are. Consider că și copiii noștri trebuie să aibă credință și minte să învețe carte, să aibă teamă de Dumnezeu și să nu creadă, ca muritori, că sunt singuri pe acest pământ. ”

Preasfinția Sa a evidențiat lucrarea binefăcătorilor sfântului lăcaș de rugăciune, îndemnând la urmarea acestora de către oamenii de bine, cărora le stă în putere să ofere un sprijin financiar bisericilor care au neapărată nevoie de restaurare, întrucât în biserica văzută sunt create adevăratele relații interumane, bazate pe dragoste, comuniune, respect și credință în Dumnezeu.

Comunitatea din Gruia a mai avut o biserică, construită la 1821. Cea actuală s-a zidit între anii 1908-1915. Chiar dacă în decursul timpului s-au mai făcut anumite reparații în ultimii ani, la sfântul locaș s-au desfășurat lucrări ample atât la interior cât și la interior.

Comentarii Facebook


Știri recente