Reşedinţa Patriarhală: De ce îl are Paraclisul de vară ocrotitor pe Sf. Ioan Botezătorul

În fiecare an de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel slujeşte în Paraclisul de vară din curtea Reşedinţei Patriarhale.

Cu prilejul hramului secundar, liturghia a fost prezidată de Patriarhul României.

Paraclisul de vară are ca hram principal Învierea Domnului, iar ca hram secundar sunt „toate sărbătorile Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că îl avem aici reprezentat copil vorbind şi predicând”, a spus Preafericirea Sa în omilia din 24 iunie 2019.

În incinta curţii interioare se află o statuie a Sfântului Ioan Botezătorul copil, cu crucea în mână, o copie a statuii realizată de sculptorul francez Paul Dubois în 1861.

Originalul statuii se află la Muzeul d’Orsay din Paris. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost cel mai des celebrată pentru că în 7 ianuarie este mai greu de slujit liturghia în aer liber, iar în 29 august sunt alte Biserici cu hramul Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Lucrarea a fost premiată la Salonul de la Paris în 1863.

După desenele realizate de Dubois, aflate acum la Muzeul Luvru din Paris, au fost turnate între anii 1865-1953 mai multe replici ale statuii, de dimensiuni diferite, de Ferdinand Barbedienne, cunoscut meşter în epocă.

 

 

Sfântul Ioan Botezătorul – dascăl al pocăinţei

În omilia sa, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul şi a evidenţiat virtuţile sale principale.

„Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței, dar și un profet al mântuirii, al binevestirii că Iisus Hristos, prin jertfa Sa, dar şi prin trimiterea Duhului Sfânt peste ucenici, ridică păcatul lumii, curăţeşte lumea de păcate şi îi dăruieşte viaţă veşnică în Împărăţia Cerurilor”.

Părintele Patriarh a afirmat despre Sfântul Ioan că este, alături de Sfântul Ilie, „un premergător al vieţii monahale trăite în asceză, rugăciune, nevoinţă, viaţă plăcută lui Dumnezeu”.

Pentru că s-a născut într-o familie credincioasă, Sfântul Ioan Botezătorul este „ocrotitor al familiilor şi un ajutător ca cei care nu au copii şi doresc să poată primi darul acesta de la Dumnezeu ca urmare a postului şi rugăciunii”.

Apostolul daco-romanilor

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit despre Sfântul Niceta de Remesiana, sfânt daco-roman „care s-a născut în 338 în Dacia Mediterranea, adică în Dacia din Sudul Dunării, Serbia de astăzi.”

„A fost un fel de apostol al daco-romanilor, un păstor duhovnicesc care a păstorit pe strămoşii noştri daco-romani din nordul Dunării, din Dacia Felix şi din Sudul Dunării, Dacia Mediterranea”, a spus Preafericirea Sa.

„Până astăzi există în Valea Timocului, pe Valea Dunării în Serbia, comunităţi româneşti care au viaţă neîntreruptă de pe timpul Sfântului Niceta de Remesiana pentru că slavii au venit mai târziu, în secolul şapte şi s-a încreştinat în secolul nouă, iar daco-romanii care existau acolo erau creştini din secolul al treilea şi al patrulea”, a spus Preafericirea Sa.

Paraclisul de vară cu hramurile Învierea Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul, aflat în curtea interioară a Reşedinţei Patriarhale, este ctitoria Părintelui Patriarh Daniel din anul 2010.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente