Reprezentantele Societăților Ortodoxe ale Femeilor Române din țară și diaspora s-au reunit la Iași

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) – Filiala Iaşi organizează, în perioada 19-22 septembrie, Conferința Națională a Societăților Ortodoxe a Femeilor Române din țară și diaspora.

Evenimentul a debutat joi seară, în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iaşi, iar vineri dimineață participantele s-au rugat împreună cu Mitropolitul Teofan la Sfânta Liturghie.

„În aceste zile, noi la Iași sărbătorim treizeci de ani de la reînființarea Societății Ortodoxe a Femeilor, lucru care s-a întâmplat pe 4 martie 1994 și de atunci noi zicem treizeci de ani de fapte bune, treizeci de ani de misiune”, a declarat, pentru Doxologia.ro, Daniela Naclad, președinta SOFR Iași.

„Am continuat activitatea înaintașelor noastre, inclusiv a principesei Olga Sturdza. Milităm pentru păstrarea și reînvierea virtuților moral creștine ortodoxe în școală, în familie, în Biserică și în societate și ne bucurăm de prezența a patruzeci și patru de membre din șaptesprezece societăți din țară și din diaspora.”

În debutul manifestărilor a fost distribuit volumul „Oameni și fapte. 10 ani de activitate a SOFR Iași”, oferit de președinta de onoare a SOFR Iași, Angela Paveliuc Olariu.

„Acum treizeci de ani, când la Iași era Mitropolit Preafericitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al României, am reînființat Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române, pe vremea aceea, filială a Societății Ortodoxe din București”, își amintește Angela Paveliuc Olaru, care a condus societatea de la înființare și până în anii 2000.

Arhim. Nicodim Petre, Consilier la Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost delegatul Părintelui Mitropolit Teofan la lucrările conferinței.

„Sunt deja o sută și ceva de ani de când s-a înființat Societatea Ortodoxă a Femeilor din Biserica noastră. Este o șansă ca doamnele să se poată manifesta în Biserică, să inițieze proiecte, să creeze”, a declarat părintele arhimandrit.

„Întâlnirea personală e foarte importantă. Acum ne întâlnim pe e-mail, prin telefon, dar faptul că ne vedem, ne salutăm, împărtășim experiențe, gânduri de peste tot, din țară și din Basarabia, este o experiență foarte importantă și noi trebuie să fim prezenți, să fim atenți unii la alții, pentru că nu mai întâlnim altundeva această ocazie.”

Programul include vizitarea Iașilor, vizionarea unui spectacol la emblematicul Teatru Național „Vasile Alecsandri” și un pelerinaj la mănăstirile din jurul orașului.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa


Știri recente