Repere din 2023 în domeniul protejării creației: Proiecte, descoperiri și pași înainte

În întreaga lume continuă acțiunile pentru protejarea mediului. Politicile publice și cercetarea își dau mâna pentru a contribui la conservarea creației pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu.

Basilica.ro vă propune câteva repere interne și internaționale din 2023 în acest domeniu.

Scăderea emisiilor poluante

  • În 2023, India a depășit China ca număr de locuitori. Cu toate acestea, rata emisiilor de gaze cu efect de seră din această țară a scăzut cu 33% în ultimii 14 ani, potrivit unui raport oficial. Ritmul, mai rapid decât cel estimat, se datorează creșterii producției de energie regenerabilă și a acoperirii forestiere.

Creșterea ponderii energiei regenerabile

Comunitatea nativilor amerindieni de la Râul Gila, Arizona, a inaugurat anul trecut un proiect prin care protejează de secetă apa dintr-un mare canal de irigații, acoperindu-l cu panouri solare care produc energie. Foto: Facebook / Gila River Indian Community
  • Producția de energie din surse regenerabile a crescut cu 50% anul trecut și va înregistra o expansiune accelerată în întreaga lume – mai ales în domeniul energiei solare, unde producția se va tripla. Aceasta implică, însă, un nou risc politico-economic, făcând întreaga lume dependentă de China, care produce peste 90% din panourile solare. Agenția Internațională pentru Energie estimează că, în 2025, energia regenerabilă o va depăși pe cea produsă din cărbune și va deveni principala sursă de generare la nivel mondial.
  • Cea mai mică dintre Insulele Canare, El Hierro, a fost, anul trecut, singura insulă din lume care a funcționat timp de 28 de zile la rând folosind doar energie eoliană și hidraulică. Declarată Rezervație Mondială a Biosferei și Geoparc UNESCO, insula vulcanică veche de 1,1 milioane de ani este pe cale de a deveni 100% autosuficientă și „verde” din punct de vedere energetic.
  • În Arizona a început primul proiect din America de amenajare de panouri solare deasupra unui canal de irigații. Proiectul va fi finalizat în câțiva ani și este realizat după un acord istoric încheiat între liderii comunității indiene Gila River, care deține terenul, și Corpul Inginerilor Armatei Americane. Panourile vor furniza energie curată, contribuind în același timp la reducerea evaporării apei din canalul de irigații. Arizona este un stat care se confruntă cu seceta.

Promovarea sustenabilității

În 2023, Parlamentul României a declarat ziua de 27 octombrie drept Ziua Sustenabilității în România. Foto: Freepik / Wirestock
  • Într-un efort de conștientizare a opiniei publice, Parlamentul României a declarat ziua de 27 octombrie drept Ziua Sustenabilității în România. Conceptul sustenabilității avertizează că resursele sunt finite și ar trebui utilizate în mod conservator și înțelept.
  • Uniunea Europeană a adoptat un regulament care obligă importatorii de produse de bază precum soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cacao, cafea și cauciuc „să poată dovedi că produsele nu provin din terenuri defrișate recent sau că nu au contribuit la degradarea pădurilor”. Potrivit unui raport World Wildlife Fund din 2021, UE este al doilea cel mai mare importator de produse rezultate în urma defrișărilor – după China.
  • Defrișarea pădurii amazoniene au scăzut cu o treime în primele șase luni ale mandatului președintelui brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, potrivit datelor guvernamentale obținute prin satelit. Președintele are un program ambițios în această privință.
  • Comisia Europeană a adoptat un pact prin care își propune să creeze o rețea de coridoare ecologice pentru insectele și păsările polenizatoare. O treime din speciile de albine, fluturi și colibri este pe cale de dispariție în UE, iar noul pact abordează principalii lor adversari: pesticidele, poluarea, speciile exotice invazive, schimbarea utilizării terenurilor și schimbările climatice.
  • Tot la nivelul UE, a fost adoptată o lege care cere statelor membre aplice măsuri de refacere a naturii pe cel puțin 20% din suprafețele terestre și marine până în 2030 și în toate ecosistemele care au nevoie de refacere până în 2050. Legea a fost amendată de europarlamentarii conservatori, care au avertizat că aceasta ar putea amenința mijloacele tradiționale de subzistență ale fermierilor și pescarilor europeni, producția de alimente și stabilitatea prețurilor.

Orașe verzi

Grădină verticală la Madrid. Foto: Instagram / alvavilla_
  • La finalul anului trecut, Parisul a început să planteze prima sa pădure urbană, cu scopul de a deveni unul dintre cele mai verzi orașe din Europa. Până la sfârșitul primăverii vor exista 470 de copaci, inclusiv stejari, frasini, arțari și cireși sălbatici, într-o zonă care era un sens giratoriu foarte circulat.
  • La finele anului trecut, a fost publicat un studiu de piață referitor la construcția de grădini verticale. Această piață este estimată la 1,2 miliarde de dolari SUA, iar creșterea continuă, inclusiv pe segmentul de grădini indoor (interioare). O tendință este ca aceste grădini să fie populate nu doar cu plante decorative, cu grădini de legume. Pandemia de Covid-19 a accelerat interesul pentru acest domeniu.

Reciclare și prevenirea risipei

Sistemul de Garanție – Returnare a ambalajelor a fost lansat la finele lunii noiembrie 2023 în România. Foto: Facebook / RetuRO SGR
  • Sistemul de Garanție-Returnare a ambalajelor reciclabile a fost lansat în România la finele anului trecut, pentru a ajuta oamenii să returneze ambalajele goale de până la 3 litri în orice magazin. În acest efort comun participă peste 60.000 de operatori economici, înregistrați pe o platformă care integrează informațiile și a face mai ușoară returnarea în orice locație. România produce 116 kg de deșeuri din ambalaje pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puțin de jumătate.
  • Banca de Alimente Moldova a recuperat anul trecut aproape 125 de tone de alimente, care au ajuns la 5.000 de persoane vulnerabile sub forma a aproape 250.000 de porții de hrană caldă și produse alimentare de calitate.
  • O organizație nonprofit din Geneva și-a extins un proiect testat anul trecut, prin care a ajutat la evitarea risipei a trei tone de alimente. În 2023, organizația a amplasat în mai multe locuri publice frigidere cu acces gratuit, unde oamenii pot duce sau de unde pot lua alimente care altfel ar fi aruncate.

Eco-educație

Preoții din parohiile basarabene și din Arhiepiscopia Bucureștilor au implicat tinerii în primul proiect de educație ecologică și formare de lideri „verzi” din Biserica Ortodoxă Română. Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene
  • Anul trecut a fost primul în care Programul Săptămâna verde a fost introdus în structura anului școlar la nivel național în România, beneficiind și de o platformă cu resurse pentru profesori.
  • În decembrie 2023 s-a încheiat primul proiect de ecologie din Biserica Ortodoxă Română:„Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova”, desfășurat de Federația Filantropia și Misiunea Socială Diaconia în parteneriat cu Fundația Caritas Ambrosiana din Milano, Italia. 160 de tineri au participat, organizați în 16 echipe locale – 8 din Arhiepiscopia Bucureștilor și 8 din Mitropolia Basarabiei. Scopul proiectului a fost crearea de lideri verzi în comunitățile locale. Tinerii au participat la tabere de educație ecologică, la o școală de vară și la alte activități și întâlniri educative.

Cercetare pentru ecologie

Turbină eoliană construită dintr-un material natural cu amprentă redusă de carbon: lemnul. Foto: Modvion / Paul Wennerholm
  • Energia eoliană este generatoare de energie verde, dar producția turbinelor folosite în acest proces are o amprentă de mediu uriașă, fiind bazată pe materiale cu emisii mari de carbon, cum ar fi oțelul. O mică firmă suedeză a proiectat și inaugurat recent cea mai înaltă turbină eoliană din lemn din lume.
  • Tot cercetătorii suedezi au dezvoltat o nouă metodă mai eficientă de reciclare a bateriilor de mașini Aceasta permite recuperarea metalelor valoroase din ele fără a utiliza substanțe chimice costisitoare sau dăunătoare.
  • O fermă solară spațială proiectată să se rotească deasupra Pământului ar putea fi operațională până în 2035, a anunțat firma de tehnologie Space Solar, cu sediul în comitatul Oxford din Marea Britanie, care crede că proiectul ar putea contribui la aprovizionarea cu energie a țării. Ferma de panouri solare, lungă de 2 km, ar trimite energie către receptorii de pe Pământ, la fel ca și semnalele de telefonie mobilă, proces validat și de cercetătorii americani și europeni.
  • Cercetători de la Universitatea din British Columbia au descoperit o metodă de filtrare a microparticulelor de plastic din apă cu ajutorul unor materiale biodegradabile derivate din scoarță de copac. Ei au descoperit că, dacă adaugă la praful de lemn taninuri (compuși vegetali naturali care se găsesc în fructele necoapte, în ceaiul negru și în vinul roșu), ar putea filtra aproape toate particulele de microplastic.

Acestea sunt doar câteva dintre reușitele și pașii înainte realizați în 2023 în problematica protejării mediului.

Dar, dincolo de politicile publice și de progresul științei, avem nevoie să fim conștienți că cel mai important factor în protejarea mediului este adoptarea unei atitudini de responsabilitate. Aceasta se consolidează prin educație și informare.

Bonus: 20 de zile din an dedicate problematicii de mediu

Foto: Pixabay

26 ianuarie: Ziua Internațională a Educației pentru Mediu
3 martie: Ziua Mondială a Faunei Sălbatice
18 martie: Ziua Globală a Reciclării
22 martie: Ziua Mondială a Apei
23 martie: Ora Pământului
21 aprilie: Ziua Internațională a Pădurilor
22 aprilie: Ziua Pământului
20 mai: Ziua Mondială a Albinelor
17 mai (a 3-a vineri din mai): Bike-to-Work Day (Ziua Mersului la Serviciu cu Bicicleta)
24 mai: Ziua Europeană a Parcurilor Naționale
3 iunie: Ziua Mondială a Bicicletei
5 iunie: Ziua Mediului
8 iunie: Ziua Oceanului Planetar
22 iunie: Ziua Internațională a Biodiversității
5 septembrie: Ziua Pădurii Amazoniene
16 septembrie: Ziua Internațională a Conservării Stratului de Ozon
22 septembrie: Ziua Mondială fără Mașini
28 septembrie (ultima sâmbătă din septembrie): Ziua Mondială a Curățeniei
4 octombrie: Ziua Mondială a Animalelor
11 decembrie: Ziua Internațională a Muntelui

Foto credit: Freepik / Rawpixel.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Corbii de Piatră din Argeș va fi restaurată

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului anunță restaurarea Mănăstirii Corbii de Piatră printr-un proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului. Proiectul intitulat „Eradicare umiditate, restaurare și punere în valoare a Mănăstirea Corbii de Piatră” are ca obiectiv…