Proiectul Eco-inițiative: Tineri din trei țări participă la Școala de vară „Practici ECO” din Rep. Moldova

21 de tineri cu vârste între 11 și 23 ani din România, Republica Moldova și Italia participă, începând de luni, la Școala de vară „Practici ECO”.

Evenimentul face parte din proiectul Eco-inițiative desfășurat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române și Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei și are loc la complexul ECOVillage din Rîșcova, Republica Moldova.

„Am început tabăra cu gânduri bune și am fost foarte bucuroasă încă de la început să văd că dinamica grupului se încheagă frumos. Chiar dacă ei fac parte din trei țări diferite, acesta nu este un impediment pentru ei să comunice”, declară Daniela Groza, coordonatoarea Departamentului de Voluntari al Misiunii Sociale Diaconia.

Programul prevede schimburi de experiență, în care tinerii prezintă ce au reușit să facă la ei în comunitate.

Participanții, care se cunosc deja de la tabere anterioare din proiectul Eco-inițiative, provin din 16 comunități parohiale – jumătate din Mitropolia Basarabiei, respectiv din Arhiepiscopia Bucureștilor.

În acest întâlniri, care au început cu un an în urmă, ei învață nu numai să protejeze natura, ci și să educe și să mobilizeze oamenii din comunitate în acest scop.

Școala de vară „Practici ECO” din cadrul proiectului Eco-inițiative al Patriarhiei Române se desfășoară în perioada 3-7 iulie 2023 la Rîșcani, în Repblica Moldova. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Le arătăm exemple de proiecte reușite, chiar dacă au întâmpinat anumite dificultăți. O să avem ocazia să mergem aici în comunitate, să vedem proiect realizat de grupuri de inițiativă locală din Rîșcova, ceea ce sper să acționeze ca un factor motivant pentru ei”, explică Daniela Groza.

„Omu este o ființă care învață repetând anumite acțiuni și cred că cele cinci zile de tabără vor fi suficiente pentru a rădăcina comportamente ecologice.”

Gazda taberei este Liliana Botnaru, fondatoarea centrului comunitar EcoVisio al comunității ECOVillage Moldova.

Lilian Botnaru, fondatoarea ECOVillage Moldova, prezintă o instalație care atrage insectele benefice pentru ecosistemul grădinii de la Centrul Eco Vision din Rîșcani. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Centrul comunitar este construit pe principiile dezvoltării durabile și își propune să devină un hub regional pentru educație practică în domeniile agriculturii organice, utilizării responsabile a resurselor energetice, construcției ecologice și dezvoltării comunitare.

Este un centru de instruire pentru cei care vor să construiască o casă din materiale naturale, să-și amenajeze o grădină adaptată la schimbările climatice, să mănânce mai sănătos sau să construiască comunități mai puternice.

Școala de vară „Practici ECO” din cadrul proiectului Eco-inițiative al Patriarhiei Române se desfășoară în perioada 3-7 iulie 2023 la Rîșcani, în Repblica Moldova. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Astăzi mai mulți tineri au identificat practici ecologice, inclusiv de grădinărit, au identificat plante medicinale și de ce cresc printre roșiile noastre – ca să atragă insecte benefice, polenizatoare”, explică Liliana Butnaru. Mâine o să explorăm biodiversitatea din pădure. O să avem activități de reflecție în timpul drumeției”, explică Liliana Butnaru.

„Îmi place mult locul și îmi place și mai mult că, deși învățăm, nu o facem aici la fel ca la școală”, de declarat, pentru Basilica.ro, Simion Andrei, un participant din Ploiești în vârstă de 12 ani.


Biodiversitate în grădina Centrului Eco Vision al comunității ECOVillage din Rîșcani, Republica Moldova, unde se desfășoară, în perioada 3 – 7 iulie 2023, Școala de vară „Practici ECO” din cadrul proiectului Eco-inițiative al Patriarhiei Române. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Proiectul pilot „Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova” al Federației Filantropia și al Misiunii Sociale Diaconia se desfășoară, până în 31 decembrie 2023, fiind realizat în parteneriat cu Fundația Caritas Ambrosiana din Milano, Italia.

Este primul proiect de acest tip din Biserica Ortodoxă Română. Echipele participante implică în total 160 de tineri. Lista parohiilor implicate în proiect poate fi consultată aici.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente