Renumit medic, la Trinitas TV, despre raportul potrivit dintre științele medicale și experiența tainică a credinței

Medicul Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni a fost invitat săptămâna trecută la Trinitas TV pentru un dialog cu Arhid. Adrian Sorin Mihalache privind raportul potrivit dintre științele medicale și experiența tainică a credinței.

La un moment dat, doctorul a relatat o vindecare miraculoasă și a spus că în aceste cazuri se iese din sfera cunoașterii științifice și se ajunge în zona de „taină”.

Știință și taină

„De-asta religia păstrează sau are această noțiune care se cheamă taină. Nu înțelegem tot. După mine, universul e mult prea complex – inclusiv biologia umană, bolile – au atâtea lucruri care ne scapă încât ar fi pe de-o parte o aroganță, pe de-altă parte ar fi ceva contraproductiv să credem că le înțelegem pe toate și că le putem rezolva pe toate în sensul cunoașterii științifice propriu-zise”.

„Asta ne transpune într-un alt plan în care singura explicație rămâne cea de ordin spiritual”, a spus Prof. Dr. Irinel Popescu, Șeful Centrului de Boli Digestive și Transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

Arhid. Adrian Sorin Mihalache, realizatorul emisiunii, a adăugat că forța unui discurs care leagă experiența credinței de medicină e mare la nivelul publicului larg. Dar, dacă altcineva vine și spune: Vă explic eu cum stau lucrurile, al doilea discurs are mai mult impact.

Separarea lucrurilor

Medicul i-a răspuns că în acest context e nevoie de separarea lucrurilor: „Dacă încep să le mixez în felul ăsta, din păcate nu mai înțeleg exact întreg conceptul”.

„Mi se pare extraordinar de provocator pentru cineva”, a continuat și realizatorul emisiunii, „de a păstra curiozitatea, dorința de înțelegere, spiritul de cercetare, de investigare, care să adâncească realitatea pe culoarul științei și în același timp să știe să închidă în unele momente acest capitol pentru a se expune experienței de taină a credinței în rugăciune, în tăcere, atunci când Dumnezeu vorbește, și să le performeze pe amândouă cu înțelepciune”.

Doctorul Irinel Popescu a oferit aici exemplul lui Gregor Mendel, părintele geneticii moderne, care era călugăr, și pe cel al lui Nicolaus Copernic care a fost stareț de mănăstire: „Oamenii ăștia atunci când se rugau în dialogul lor cu Dumnezeu, acolo nu intervenea niciun fel de demonstrație, niciun fel de formulă și așa mai departe (…) Și după care Mendel se ducea și-și observa culturile lui de mazăre și a stabilit cum se transmit caracterele, de aici a început genetica modernă, asta era știință pură”.

„Roger Bacon a fost, afară de faptul că era călugăr, cel care cumva e considerat părintele metodei experimentale moderne. El a introdus experimentul, tocmai ca să demonstreze că, iată, așa este. Dar asta nu avea nicio legătură cu rugăciunea pe care o făcea în biserică, în momentele în care se ruga și cu dialogul lui cu Dumnezeu. Sunt două lucruri diferite”, a subliniat Prof. Irinel Popescu.

„Și numai în felul acesta și teologia și experiența religioasă și partea științifică sunt salvate, practic”, a completat realizatorul emisiunii.

„După părerea mea, e singura manieră de a le salva pe amândouă, de a le putea practica cu succes pe amândouă, s-ar spune – chiar la modul puțin prozaic exprimând lucrul ăsta, dar, doar prin separarea lor le putem înțelege și ne pot fi de ajutor”.

Urmărește integral emisiunea.


Foto credit: Trinitas TV


Știri recente