Regina Elena a României: Regina care a primit titlul „Drept între popoare”

Regina Elena a României a primit titlul „Drept între popoare” pentru lupta dusă în salvarea evreilor din calea deportării în lagărele de exterminare. 

Regina-mamă Elena a primit postum, în martie 1993 titlul „Drept între popoare” din partea Memorialului Yad Vashem din Ierusalim.

„Probabil că dintre toate reginele României, Regina Elena este cea mai puțin cunoscută”, a declarat pentru RFI România, Alina Pavelescu, istoric și arhivist.

Regina Elena, care a murit în exil la Lausanne, va fi repatriată vineri.

Alteța Sa vorbea şase limbi străine – greacă, franceză, engleză, română, germană şi italiană. În timpul vieții, regina a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei – Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena – a făcut numeroase acte de caritate.

Totodată, Regina Elena a avut un important rol în salvarea evreilor din România.

„Rolul ei însă a fost unul dintre cele mai importante, cel puțin în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, atunci când practic și-a susținut fiul în încercarea de a rezista nazificării României, și a făcut un gest pe care foarte puțini oameni din Europa l-au făcut în perioada aceea, acela de a participa efectiv, deci nu pasiv, în salvarea evreilor care erau destinați deportării în lagărele germane”, a spus Alina Pavelescu.

„Eu cred că asta ar fi trăsătura principală dacă vreți să vorbim despre învățămintele pe care copiii de astăzi, de exemplu, ar trebui să le tragă din prezența în istorie a Reginei Elena”, a subliniat Alina Pavelescu, absolventă a Facultății de Istorie a Universității din București și care a obținut un doctorat în științe politice la Paris.


Regina Elena a decedat în 29 noiembrie 1982, fiind înmormântată în cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri, 18 octombrie 2019, ora 11:00, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România.

În intervalul orar 12:45–16:00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeș.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, 18 octombrie 2019, la ora 16:45. Începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc.

Foto credit: Digi24

Comentarii Facebook


Știri recente