Recunoștință pentru o viață de monah

Pe 12 martie 1941, Ioan Chira, originar din satul maramureșan Plopiș, părăsea casa părintească și intra ca frate în obștea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. La 72 de ani de la acest moment, în Paraclisul cunoscutului așezământ a fost oficiat un Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra celui care, la începutul anilor 90 era ales Episcop al Maramureșului și Sătmarului, astăzi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian.

„În cei 72 de ani l-am slujit pe Dumnezeu. Am plecat din casa părintească în urmă cu 72 de ani, m-am îmbrăcat în haine de lucru, nu am venit în haine de sărbătoare. Aici am dezbrăcat haina de lucru pământesc pe care am purtat-o timp de 20 de ani și cu mila și cu înțelepciunea lui Dumnezeu m-am îmbrăcat într-o haină de muncă, luptă și slujire duhovnicească”, a mărturisit ÎPS Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

La slujba de Te Deum au participat consilieri de la Centrul eparhial, dar și preoți din cele două județe ale Episcopiei.

„Vă mulțumesc preacucernici părinți că v-ați adunat că să fiți alături de mine în această zi care este deosebit de importantă pentru mine. Pentru mine este o zi unică deoarece începând de mâine voi urca din nou spre vârf sau voi coborî spre vale, asta Dumnezeu decide”, a mai spus ÎPS Părinte Arhiepiscop Justinian.

Înaltpreasfințitul Justinian s-a născut la 28 mai 1921. A fost tuns în monahism în 1942, iar între anii 1944-1973 a fost starețul Mănăstirii Rohia. Chiar dacă în 1973 a fost ridicat la treapta de arhiereu, ierarhul a rămas legat sufletește de acest așezământ pe care l-a administrat timp de 30 de ani. Înaltpreasfinția Sa petrece ziua de 12 martie, în fiecare an în post și rugăciune.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian a fost distins în anul 2011 cu ordinul „Steaua României în grad de cavaler”, oferit de Președintele României.

Comentarii Facebook


Știri recente