Realitatea obiectivă despre Centrul Cultural-Misionar „Familia” al Patriarhiei Române

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis o precizare referitoare la articolul publicat pe site-ul Să Fie Lumină, intitulat „O poveste despre o insulă – hotel primită gratis de Biserica Ortodoxă de la statul român. Un complex reabilitat și întreținut cu bani publici, în baza unei scheme devenite clasice”.

„Întreaga activitate legată de dimensiunea economică a Centrului se desfășoară riguros legal și perfect transparent, respectându-se regulile economice și financiare impuse de legislația în vigoare, realitate oricând verificabilă de către autoritățile statului abilitate să o controleze”, se precizează în document.

Mesajul integral:


„O poveste despre o insulă – hotel primită gratis de Biserica Ortodoxă de la statul român. Un complex reabilitat și întreținut cu bani publici, în baza unei scheme devenite clasice.” Așa arată un titlu ițit obraznic într-o obscură zonă mediatică bine circumscrisă ideologic, deșertificată de sens, bun-simț și deontologie, a unui grupuscul „jurnalistic” care se crede „purtător de lumină”, adică luciferic.

Un titlu construit cu intenția „curat murdară” de inducere a cititorilor, oricât de puțini, în eroare și de generală denigrare a Bisericii Ortodoxe Române, pe care câțiva chinuiți de duhul unei lumi distopice și-o imaginează oniric, deci psihanalizabil, evacuată din istoria națională, din spațiul public, din realitate. O obsesie (anticlericală) tradusă printr-o fixație ideatică patologic resentimentară de tipul „Carthago delenda est”, adică, în contextul nostru: Biserica trebuie distrusă. Indiferent de josnicia mijloacelor folosite care scuză, desigur, un scop atât de „nobil”.

Un lucru bine cunoscut: obsesiile hrănite bulimic de ideologie se focalizează constant și parazitar pe realitatea care le contrazice.

Despre ce este vorba în realitatea obiectivă și imediată ?

În anul 2004, clădirile fostei Mănăstiri cu spital Sfântul Pantelimon, mânăstire care a dat numele orașului Pantelimon din județul Ilfov, au fost retrocedate in mod firesc Patriarhiei Române, cu excepția vechii biserici voievodale, singura clădire din ansamblu care a fost demolată de regimul comunist, toate celelalte fiind doar reparate și adaptate noii destinații turistice date obiectivului.

O retrocedare către un proprietar de drept este justificată de rațiuni istorice, morale, judiciare și este, în mod subînțeles (chiar dacă nu pentru oricine), gratuită, nu contra-cost.

Prin această retrocedare au încetat prevederile HG nr. 1087 / 9 noiembrie 2000 privind transmiterea, cu plată, a imobilului „Lebăda” din proprietatea Societății Comerciale „Capitol” – S.A. în proprietatea publică a statului, în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte și în folosința gratuită a Patriarhiei Române și a documentelor conexe, invocate în mod (deliberat) eronat în articol ca fiind încă în vigoare, deși acestea nu mai sunt valabile de 18 ani.

Retrocedarea clădirilor, aflate într-o foarte avansată stare de degradare, a implicat și implică ample lucrări de reparații și reabilitare. Astfel, prin repararea acoperișurilor și montarea de noi ferestre au fost conservate clădirile existente, însă peste 75% din spațiile acestora sunt încă nefuncționale.

Este important de menționat și reținut că doar un procent de aproximativ 18-20% din suma totală necesară reabilitării clădirilor a fost oferit de stat, restul cheltuielilor fiind suportat din fondurile proprii ale Patriarhiei.

Despre oportunitatea finanțării unor astfel de proiecte cu o importantă dimensiune socială, instituțiile care au asigurat un sprijin financiar pot fi și este bine să fie consultate de cei cu dificultăți de înțelegere a mecanismelor comunitare. Principiul este străvechi: audiatur et altera pars.

Veniturile modeste realizate de Centrul „Familia” sunt destinate exclusiv pentru întreţinerea și funcţionarea acestuia (salariile personalului – plătite inclusiv în perioada de pandemie, când activitatea a fost suspendată – , plata foarte mare a facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), precum și pentru continuarea lucrărilor de consolidare, renovare și dotare ale clădirilor în curs de reabilitare.

Scopul acestui Centru nu este profitul financiar, cum programatic tendențios și obsesiv insinuează articolul respectiv, ci lucrarea pastorală, socială și misionară a Bisericii în folosul comunității. Un adevăr pur, pentru unii nu neapărat și simplu, întrucât anticlericalismul ideologic afectează planul logic.

Referitor la anularea proiectului de transformare în hotel de 5 stele a locației, precizăm că lucrările care presupuneau realizarea acestui lucru implicau demolarea unuia dintre corpurile principale ale clădirii și edificarea unuia nou din oțel și sticlă care ar fi șters total amprenta arhitectonică bisericească a locului.

Centrul „Familia” găzduiește în mod regulat serbările grădinițelor bisericilor din București, serbările de absolvire ale elevilor seminariști sau ale studenților teologi, revederile unor promoții ale acestora, conferințele de lucru ale preoților capelani, ale preoților din protopopiatele capitalei, oferă cazare pelerinilor care se află în trecere prin București, fiind însă deschis și unor evenimente precum nunți sau botezuri, având prioritate solicitările unor credincioși din parohii, care preferă un spațiu liniștit și condiții decente de desfășurare pentru aceste evenimente importante din viața lor.

Întreaga activitate legată de dimensiunea economică a Centrului se desfășoară riguros legal și perfect transparent, respectându-se regulile economice și financiare impuse de legislația în vigoare, realitate oricând verificabilă de către autoritățile statului abilitate să o controleze.

Construirea imaginară și deversarea în spațiul public a unei pseudo-realități, în care Biserica este personajul colectiv aprioric negativ, spune aproape totul despre cei ce aleg să înțeleagă și să practice onorabilul act jurnalistic ca pe unul de safari anticlerical, compromițându-l total. Iară și iar.

Atașăm și un link către o precizare anterioară, dar la fel de actuală, a Biroului de Presă, privind activităţile social – pastorale  ale Centrului Cultural-Misionar „Familia” al Patriarhiei Române.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente