Raport: 13 programe sociale derulate de Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei

Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a desfășurat în anul 2017 cincisprezece programe sociale pe care le-a prezentat într-un raport publicat recent pe site-ul oficial al instituției.

Unele programe au fost inițiate anul trecut, altele au devenit deja tradiție în Misiunea Diaconia:

  1. Campania de Paști „Masa Bucuriei”

Organizat pentru al optulea an consecutiv în 2017, proiectul este menit să stimuleze solidaritatea și să diminueze accesul inegal la alimentația  minimă  necesară  zilnic.

Este cel mai mare proiect de solidaritate socială din Rep. Moldova care culminează cu o colectă de produse alimentare neperisabile organizată în sâmbăta Floriilor.

„Colecta națională de produse alimentare pentru bătrâni”: În cadrul campaniei, în anul 2017,  prin mobilizarea donatorilor şi a peste 1000 de voluntari au fost adunate 37 de tone de produse alimentare şi 120.000 de lei. Alături de voluntarii Diaconiei, în acţiune s‑au implicat și persoane publice.

  1. Campania de Crăciun „În brațele mamei”

Cu scopul de a susține cuplurile mamă‑copil aflate în situații de criză, au fost organizate prin această campanie mai multe acţiuni de sensibilizare și colectare de fonduri.

Duminică, 17 decembrie 2017, în direct la postul public de Televiziune Moldova 1 şi Moldova 2, a avut loc Telemaratonul Naţional „În braţele mamei”.

Pe parcursul a 4 ore, în direct, a fost organizat un atelier de confecţionare a jucăriilor de brad, recitaluri de colinde, prezentare de modă, o licitaţie de caritate, precum şi interviuri cu beneficiari şi intervenţii  ale  reprezentanţilor  asociaţiilor  culturale  din diaspora. La eveniment au participat peste  60 de donatori, persoane publice, experţi și artiști autohtoni.

Datorită implicării voluntarilor, donatorilor și partenerilor campaniei a fost colectată suma de 150 mii de lei, ceea ce înseamnă cheltuielile necesare pentru 100 zile de siguranță  pentru 10 cupluri mamă‑copil în Centrul Maternal.

  1. Maratonul Copiilor

Maratonul copiilor a avut loc în 2017 pentru a patra oară și a transformat o cursă obișnuită de alergare într‑un gest de solidaritate.

În 2017, fiecare metru alergat de participanți a însemnat un pas mai aproape de școală pentru fetele orfane sau din familii vulnerabile din cadrul proiectului ,,Spre Independență” al Diaconiei.

700 de copii, alături de părinții lor, au participat la evenimentul de anul trecut.  Datorită resurselor donate, au fost asigurate cheltuielile  de  transport  și  materialele  necesare pentru instruirea tuturor fetelor asistate în proiectul ,,Spre Independență” din acest an.

  1. Centrul de Resurse „Călăuza Solidarității”

Lansat în 2015, Centrul de Resurse „Călăuza Solidarității” are scopul de a răspunde nevoilor sociale din parohii.

În 2017, Centrul de Resurse a susținut deschiderea a 5 garderobe sociale, iar în alte 35 de localităţi au fost distribuite bunuri. Au fost asistate 5 centre parohiale din Fetești, Roșu, Coșcalia, Cania și Cahul. Pe parcursul anului, 179 de copii au beneficiat de serviciile parohiilor. De asemenea, 50 de bătrâni au beneficiat de servicii de masă şi spălătorie socială. În activităţile de voluntariat au fost antrenaţi peste 59 de voluntari.

Centrul de Resurse a organizat traininguri și schimburi de experienţă pentru preoți și tineri cu scopul de a crea și consolida grupul de voluntari pe lângă parohie.

  1. Tabăra spirituală „Trepte spre lumină”

Anul trecut, Centrul  de  Resurse  a  fost  partener  organizatoric la cea de‑a doua ediţie a taberei spirituale „Trepte spre lumină” dedicată tinerilor.

Aceasta a avut loc în perioada 18–21 iulie la mănăstirea „Sfinții Mucenici Adrian și Natalia” din localitatea Costuleni (Ungheni). În desfășurarea taberei din 2017 s‑au implicat 17 preoți, 210 tineri din 17 localități.

  1. Programul „În brațele mamei”

Inițiat în 2010, programul are scopul de a asigura dreptul fiecărui copil de a crește în familie.

Componentele  Programului sunt  Centrul  Maternal, Centrul de consultanţă și Centrul de găzduire secundară „Casa Maria”.

În Centrul Maternal sunt plasate cuplurile mamă-copil, gravidele aflate în situaţie de emergenţă. Aici, echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor în vederea creării unui mecanism de viață autonom. Centrul are capacitatea de a asista concomitent 10 cupluri mamă copil.

În anul 2017, 21 cupluri mamă-copil au beneficiat de asistență complexă, iar 2 dintre ele au continuat parcursul de integrare socială în Centrul de găzduire secundară „Casa Maria”, inaugurat de Diaconia în anul 2015.

Centrul de consultanță realizează  asistarea  în  comunitate  a  cuplurilor mamă copil și familiilor aflate în situație de criză temporară. În 2017, au fost susţinute 231 de familii care au beneficiat  de  asistență  psihologică,  socială,  juridică,  spirituală  și  susținere  materială  lunară. La fel, prin intermediul Centrului  de  Consultanță,  208  persoane  au  beneficiat de serviciile depozitului de bunuri „Aproape de aproapele”.

  1. Apartamentul social „Spre independență”

Câte 6 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate sunt găzduite anual în cadrul Apartamentului Social. Gradul de autonomie personală și socială al tinerelor este atins prin oferirea gratuită a serviciilor de asistență socială, psihologică, spirituală, vocațională, etc.

Din luna iulie 2017, cea de a  XI‑a generație de fete a pășit pragul Apartamentului  Social.  Dintre  ele,  4  sunt  orfane,  una  din ele vine dintr‑o familie social vulnerabilă și o adolescentă dintr‑o familie cu mulți copii (19).

În cadrul proiectului, ele au fost ajutate să-și găsească un loc de muncă care să le permită să ducă un trai autonom. Cinci fete au ales meseria de bucătar, iar una dintre beneficiare urmează să devină frizer. Până în acest moment, 61 de tinere au fost reintegrate cu succes în comunitate.

  1. Cantina socială mobilă „Aproape de aproapele”

A fost lansată în 2013 pentru dezvoltarea  unui  model  de  asistență  a  persoanelor aflate la limita existenței.

Este un serviciu prin intermediul căruia oamenii nevoiași primesc, zilnic, un prânz cald gratuit. Un microbuz special amenajat staționează în două puncte de distribuție, iar o echipă de voluntari oferă beneficiarilor câte o porție de hrană gratuită.

În 2017, zilnic, 180 de beneficiari au primit un prânz cald gratuit. Cei 21 de voluntari implicaţi în proiect au dis-tribuit peste 44 000 de prânzuri calde. O  mare  parte  dintre  produsele  alimentare necesare  pentru  funcţionarea  cantinei  sunt colectate  în  cadrul  campaniei  de  Paști  „Masa Bucuriei”.

  1. Programul „Banca de haine”

Lansată în 2016 „Banca de haine” presupune crearea unui mecanism autohton de solidaritate socială prin colectarea bunurilor și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate: în Chișinău, au fost instalate  5  boxe  speciale  pentru  colectare  de bunuri  (haine,  încălţăminte,  jucării,  lenjerie de  pat).

În 2017 au fost colectate 55 de tone de bunuri materiale. Donaţiile colectate au ajuns în 35 de localităţi din întreaga ţară, au fost aprovizionate 17 garderobe sociale şi s‑a oferit răspuns solicitărilor  de  ajutor  din  partea  a  26  de ONG‑uri.

  1. Proiectul „Young Diaconia”

Programul a început din 2007 și constă în promovarea voluntariatului și motivarea tinerilor de a se implica în viaţa comunităţii.

În 2017, aproximativ 1000 de voluntari au fost implicaţi în Campania de Paști, 40 au organizat tabere de vară pentru copii, 78 s‑au implicat în desfășurarea Maratonului copiilor, 30 în Campania de Crăciun și 21 au participat zilnic la distribuţia prânzurilor calde la cantina mobilă.

  1. Proiectul „Speranță pentru o viață nouă

Are ca scop prevenirea dependenţei de droguri (tutun, alcool etc.) și asistarea persoanelor dependente și co-dependente.

2489 de tineri din 12 instituții de învățământ au participat la lecții de informare, iar 7 persoane au fost consiliate. Pe parcursul a patru ani de activitate a proiectului, 108 persoane dependente și 56 de persoane co-dependente au fost consiliate.

  1. „Semănăm binele”

Este unul din proiectele noi implementate în 2017.

Această acțiune este o nouă etapă firească  în  demersul  Diaconiei  de  a  creşte  şi dezvolta o societate bazată pe valori creştine: „Prin intermediul ei, tindem să educăm spiritul civic și să promovăm solidaritatea ca model de comportament în rândul tinerei generaţii faţă de  anumite  probleme  sociale.  Astfel,  oferim oportunităţi de implicare directă în susţinerea proiectelor  Diaconiei:  voluntariat,  organizare evenimente, colectarea de fonduri sau produse etc”.

Elevii şi studenţii din 18 licee și 5 universități au interacţionat  cu  proiectele  Diaconiei.  Peste 1100 de copii şi tineri însoţiţi de cadrele didactice au sprijinit beneficiarii din programele Diaconiei.

  1. „Regional Dare”

Un alt program lansat în 2017. Programul  este  implementat  în  Ucraina,  Republica Moldova  şi  România.

Diaconia  dezvoltă  programul în localitatea Feteşti, raionul Edineţ. Participanții la program cresc și se dezvoltă pe trei direcții: Creștere și Realizare, Dragoste și Suport, Impact și Durabilitate.

27  de  copii  folosesc  noua  metodologie SOLE; 30 de copii s‑au înscris în Parlamentul Copiilor. Aceștia fiind tineri, care au identificat problemele ce‑i înconjoară şi caută soluţii; 20 părinții și 2 asistenţi sociali sunt parte a unui proces de îmbunătățire a atitudinii per-sonale în creșterea şi educarea copiilor.

Foto credit: Misiunea Diaconia

Comentarii Facebook


Știri recente