Rânduială specială la Vecernia sărbătorii Înălțării Domnului

Biserica Ortodoxă sărbătorește, anul acesta, la 13 iunie, Înălțarea Domnului. În cadrul slujbei de seară, în timpul intonării troparului acestei sărbători, la sfârșitul ceasului al IX-lea preoții cădesc și ridică Sfântul Epitaf de pe Sfânta Masă și îl pun în locul unde stă de obicei.

În Sfânta și Marea Vineri, în cadrul Vecerniei are loc procesiunea scoaterii din Sfântul Altar a Sfântului Epitaf. Acesta reprezintă punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos. Preotul scoate Sfântul Epitaf și îl așează spre închinare pe o masă în mijlocul bisericii.

Numit și Sfântul Aer, Sfântul Epitaf este o pânză de in sau de mătase, pe care se afla imprimată, brodata sau zugrăvită Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii poartă în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. Apoi, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă, unde rămâne până la Vecernia Înălțării Mântuitorului.

Comentarii Facebook


Știri recente