Putna | 100 de ani de la nașterea Maicii Benedicta, cea care a păstrat deschiderea culturii către Dumnezeu în comunism

Mănăstirea Putna organizează joi și vineri Colocviul „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100”, cu ocazia centenarului nașterii celei mai importante cercetătoare a operei eminesciene. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat joi slujba de pomenire, urmată de scurte evocări la mormântul maicii și de vernisarea unei expoziții dedicate vieții și activității ei.

Alegerea de a o pomeni pe Maica Benedicta și la centenarul nașterii, nu numai la data trecerii ei la cele veșnice ne indică faptul că „Viața veșnică nu începe după, nu e ceva doar dincolo”, a spus Părintele Episcop vicar Damaschin Dorneanul la sfârșitul slujbei de pomenire.

„Odată începută viața, este una singură. Și poate ar trebui mai mult să privim moartea doar ca prag, doar ca trecere, nu ca pe ceva care desparte, ci care unește două intervaluri – în continuitate.”

Ierarhul a făcut referire la numele purtat în timpul vieții de mirean a maicii, Zoe, spunând că numele ei înseamnă în limba greacă „viață”, iar „tot parcursul Maicii Benedicta nu a fost altceva decât o acumulare și o răspândire, o revărsare de viață”.

O viață care a rodit din belșug întru Dumnezeu

„A fost o viață nu doar plină, ci și dăruită. Nu o viață care să ascundă roadele, ci le-a dat mai departe cu prisosință și călcând peste toate opreliștile…  o viață împărtășită, o viață care nu ține ce a agonisit doar pentru sine, ci știe că ce ai agonisit, dacă nu semeni să rodească, piere”, a mai precizat el. „Și a fost o viață în legătură cu Izvorul Vieții.”

„Cu adevărat spiritul Maicii Benedicta a rodit în pământul Putnei ca bobul de grâu”, a spus și Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, într-un scurt moment de reculegere la mormântul Maicii Benedicta.

„Aceste simpozioane, întâlniri culturale, evocări și comemorări pe care le facem – credința ei ne-a adus aici. Credința ei în bine, în frumos și în adevăr este credința cu care ne întâlnim noi, cei de azi, și facem lucrările binelui, frumosului și adevărului”, a precizat el, cu referire la colocviile dedicate Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, aflate acum la a XIV-a ediție.

Cultura, salvată în sacralitatea ei, deschide suflete spre cer

„Credința unui dascăl la catedră poate trezi suflete, conștiințe, poate zidi oameni pentru binele unui neam întreg”, a afirmat arhimandritul.

„Așa a simțit Maica Benedicta, pe atunci profesoara Zoe Dumitrescu-Bușulenga: că, în timpul unui regim comunist ateu, cultura trebuie salvată în sacralitatea ei și în sfințenia ei. Pentru că, prin aceasta, și sufletul omului se deschide spre Dumnezeu. Astfel, ocolind interdicțiile regimului, a reușit să transmită studenților ei valoarea cea mai de preț a cunoașterii: Sfânta Scriptură.”

„Maica Benedicta s-a născut și a murit pe pământ, ca să poată viețui în cer”, a subliniat starețul. „Sunt 100 de ani de la nașterea Maicii Benedicta pe pământ, dar totodată sunt 100 de ani de la nașterea ei pentru cer și pentru veșnicie, pentru noi toți, pentru cultura, pentru spiritualitatea poporului român.”

„De aceea, să-i cinstim acest început al ei aici, pe pământ, acest început al ei în Dumnezeu”, a adăugat el. „Eu am un cuvânt furat din Cronica lui Teoctist I Mitropolitul, care zice despre Măria Sa Ștefan: «Și așa s-a împlinit cu Ștefan cel Mare gândul lui Dumnezeu»”.

„Am spus acest cuvânt mereu și îl spun și acum: [Maica Benedicta] s-a așezat în gândul și în lucrarea lui Dumnezeu, lucru pe care de altfel toți trebuie să-l facem.”

Comemorarea a fost urmată de vernisarea expoziției „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100 – Har și vocație în cultura română”, care reconstituie cabinetul ei de lucru și prezintă diverse fotografii și documente din viața și activitatea ei.

De joi seară și până a doua zi, vineri, 21 august, Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna găzduiește lucrările Colocviului „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta 100”, desfășurat atât la fața locului, cât și cu participări online, cu respectarea reglementărilor sanitare.

Programul colocviului este pe site-ul Fundației „Credință și creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”.

Zoe Dumitrescu-Bușulenga

  • s-a născut în 20 august 1920
  • 1948 – 1982: a fost profesor la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, apoi director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu”, vicepreședinte al Academiei Române și director al Accademiei di Romania din Roma. Înfruntând presiunile ideologiei comuniste, a înscris Biblia în bibliografia studenților săi.
  • 2005: a intrat în viața monahală, primind numele Benedicta
  • 5 mai 2006: a trecut la cele veșnice și a fost înmormântată, conform dorinței testamentare, la Mănăstirea Putna.

Principala ei preocupare a fost studierea vieții și operei lui Mihai Eminescu, pe care l-a considerat un model exemplar, a cărui cunoaștere este strict necesară formării elevilor și studenților, și un reper de neocolit pentru înțelegerea identității naționale românești și pentru cultivarea ei în contextul globalizării civilizației contemporane.

Foto credit: Mănăstirea Putna (deschidere articol: Dacian Andoni, Portret Zoe Dumitrescu-Bușulenga, acuarelă și pictură în ulei)

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…