Pune în practică iubirea milostivă și fii #maitarecamoartea!

Pentru a fi #maitarecamoartea trebuie să-ți vindeci sufletul de bolile păcatelor. De aceea, în a patra săptămână de Post, Basilica.ro îți propune un nou medicament: iubirea milostivă, adică exersarea iubirii prin fapte concrete.

Iubirea milostivă #maitarecamoartea

Tema acestei săptămâni este inspirată de Sfântul Ioan Sinaitul, autorul „Scării Raiului”. În „vârful scării”, sfântul vede iubirea, cea mai mare dintre virtuți, esența lui Dumnezeu („Dumnezeu este iubire”).



„Dragostea, după calitate, e asemănarea cu Dumnezeu, pe cât e cu putință muritorilor. Iar după lucrare, e o beție a sufletului. După însușire, e izvorul credinței, adâncul fără fund al îndelungii răbdări, oceanul smereniei”, scrie Sf. Ioan în manualul său de viață duhovnicească intitulat „Scara”.

Patriarhul Daniel explică în omiliile sale că „iubirea milostivă şi smerită a lui Hristos pentru noi, oamenii, este mai tare decât păcatul, decât moartea şi decât iadul, ca forme de existenţă egoistă, însingurată şi nefericită”. Dar a atras atenția în repetate rânduri că „Hristos ne îndeamnă să fim mâinile iubirii Sale milostive” în relațiile cu semenii.

Iubirea milostivă alături de post și rugăciune

În duminica spre care ne îndreptăm, a patra din călătoria Postului și din Campania noastră #maitarecamoartea, este cinstit Sfântul Ioan Scărarul, iar textul evanghelic duminical ne prezintă Vindecarea fiului lunatic.

Intenția Apostolilor de a-l vindeca pe fiul lunatic eșuează, însă credința tatălui său și iubirea milostivă a lui Hristos fac posibilă vindecarea. Dar iubirea milostivă nu e suficientă pentru a învinge „acest neam de diavoli”. Trebuie însoțită de rugăciune și de post, explică Mântuitorul Iisus Hristos potrivit textului de la Sfântul Evanghelist Marcu:


În vremea aceea a venit un om la Iisus, zicându-I: Învăţătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi, oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face spume la gură şi scrâşneşte din dinţi şi înţepeneşte. Şi am zis ucenicilor Tăi să-l alunge, dar ei n-au putut.

Atunci Iisus, răspunzând lor, a zis: O, neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi răbda pe voi? Aduceţi-l la Mine. Şi l-au adus la El. Dar duhul, văzându-L pe Iisus, îndată l-a zguduit pe copil, iar acesta, căzând la pământ, se tăvălea spumegând. Şi l-a întrebat pe tatăl copilului: Câtă vreme este de când i-a venit aceasta? Iar el a răspuns: Din pruncie. Şi de multe ori l-a aruncat şi în foc şi în apă ca să-l piardă. Dar, dacă poţi să faci ceva, ajută-ne, fiindu-Ţi milă de noi.

Iar Iisus i-a zis: Dacă poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede. Şi îndată, strigând, tatăl copilului a zis cu lacrimi: Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele! Iar Iisus, văzând că mulţimea dă năvală, a certat duhul cel necurat, zicându-i: Duh mut şi surd, Eu îţi poruncesc: Ieşi din el şi să nu mai intri în el! Şi, răcnind şi zguduindu-l cu putere, duhul a ieşit; iar copilul a rămas ca mort, încât mulţi ziceau că a murit. Dar Iisus, apucându-l de mână, l-a ridicat, iar el s-a sculat în picioare.

După ce a intrat Iisus în casă, ucenicii Lui L-au întrebat, de o parte: Pentru ce noi n-am putut să-l izgonim? El le-a zis: Acest neam de diavoli cu nimic nu poate ieşi, decât numai cu rugăciune şi cu post. Şi, ieşind ei de acolo, străbăteau Galileea, dar El nu voia să ştie cineva. Căci învăţa pe ucenicii Săi şi le spunea că Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor şi-L vor omorî, iar după ce-L vor omorî, a treia zi va învia. Ei însă nu înţelegeau cuvântul şi se temeau să-L întrebe.

Marcu 9: 17-32


Ce ne propunem?

În a patra săptămână de post ne propunem, așadar, să devenim „mâinile iubirii milostive ale lui Hristos” folosind ca inspirație manualul duhovnicesc „Scara Raiului” și modelul de viață sfântă al autorului ei, dar nelăsând la o parte postul și rugăciunea.

Ne propunem să nu asociem postul și rugăciunea cu tristețea și cu însingurarea egoistă. Să fim binevoitori, să-i ajutăm pe semeni, să împărtășim bucuria postului arătând că iubirea milostivă vindecătoare lucrează în inimile noastre.

Postul trebuie însoțit cu punerea în practică a iubirii prin ajutorarea celor mai vulnerabili dintre semeni: vârstnici, copii orfani, semeni cu posibilități materiale limitate. Ajutorul nu constă însă mereu în lucruri materiale, ci poți manifesta iubirea printr-o vorbă bună, prin petrecerea timpului împreună cu cei singuri și neputincioși, prin sfaturi și ajutor practic.


Campania #maitarecamoartea, inițiată de Basilica.ro în Postul Mare 2019, propune cultivarea virtuților ca tratament pentru sufletele noastre afectate de boala păcatului pentru ca la final să înviem odată cu Cel ce S-a jertfit pentru noi biruind moartea și păcatul.

Foto credit: public domain

Comentarii Facebook


Știri recente