Psaltul și iconarul Marin Pîntea, conducătorul Grupului psaltic Iacov Protopsaltul, a vorbit într-un interviu realizat de Radio Renașterea despre trăirea lăuntrică necesară în iconografie, practică despre care a spus că este „un mod de viață”.
„Cei care vor să învețe acest meșteșug trebuie să cunoască faptul că este o cale, nu un hobby. Viața pe care o duci se transpune în icoană”, a explicat Marin Pîntea.
El a subliniat că „duhul celui care pictează icoana rămâne prezent în materia acesteia, lucru simțit de cei care se roagă înaintea ei și i se închină. De aceea, pe lângă ucenicia ce trebuie făcută lângă un iconar iscusit, este nevoie de așezare sufletească și de îndrumare duhovnicească”.
Întrebat dacă apropierea de cei aflați în suferință poate fi o cale spre desăvârșirea iconarului, Marin Pîntea a răspuns că a simțit ajutorul lui Dumnezeu atunci când s-a implicat în cauze nobile.
„Recunosc că nu pictez suficient pentru cauze nobile, dar după acele puține fapte de acest gen, pot spune că am simțit ajutorul lui Dumnezeu de fiecare dată în realizarea icoanelor care au urmat. Este o modalitate de a-ți jertfi timpul și priceperea pentru sprijinirea aproapelui, iar, după cum bine știm, Dumnezeu nu rămâne niciodată dator”.
Beneficiile privegherii
Despre viața în Sfântul Munte Athos, Marin Pîntea a evidențiat „liniștea nopții”, care este „extrem de diferită de orice liniște de peste zi”.
„Chiar și în Sfântul Munte, unde ziua este liniște în cele mai multe locuri, părinții au ales să ducă mai departe această rânduială primită de la înaintași, de a se nevoi noaptea. Este o cale testată și plină de roade duhovnicești”, a spus el.
„Din umila mea experiență am observat că, cu cât e mai lungă și obositoare privegherea, cu atât trupul se domolește și lasă loc cântărilor și rugăciunilor să pătrundă în suflet. Jertfești somnul pentru a te ruga, iar această jertfă nu rămâne fără răsplată”, a adăugat psaltul și iconarul Marin Pîntea.
Interviul integral poate fi lecturat aici.
Foto credit: Radio Renașterea