PS Varlaam Ploieșteanul: Să urmăm pilda Sfântului Andrei Criteanul

În prima zi a Postului Mare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, la Catedrala Patriarhală. În cadrul slujbei a fost citită prima parte din Canonul cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, denumit și Canonul de pocăință.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a pus accent pe viața și virtuțile Sf. Andrei Criteanul, precum și pe profunzimea teologică a Canonului Mare.

„El este creatorul unui gen propriu al poeziei bisericești, și anume, canonul. De aceea, canonul pe care l‑am ascultat astăzi este creația sa, iar genul acesta poetic imnografic devine dominant în Biserică, fiind continuat de alți doi mari ierusalimiteni, Cosma de Maiuma și Sfântul Ioan Damaschin”, a precizat PS Varlaam.

„Ascultarea canonului în seara aceasta și în serile următoare ne arată cât de bun cunoscător al Sfintelor Scripturi a fost Sfântul Andrei Criteanul. Mai ales troparele care încheie fiecare cântare a canonului arată cât de mare teolog a fost și că a pătruns în profunzime taina lui Hristos, care a fost dezbătută și la Sinodul al 6‑lea ecumenic, precum și taina Preasfintei Treimi. Canonul acesta este un strigăt de umilință, de pocăință adresat lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

„Taina Spovedaniei este numită și taina noului botez. Prin lacrimile pocăinței noi reînnoim și reprimim haina luminoasă pe care am primit‑o când am ieșit din apele botezului”, a menționat Preasfinția Sa.

„Să urmăm și noi pilda sfântului Andrei Criteanul care, un om plin de sfințenie fiind, s-a pocăit cu lacrimi atât de amare și cu un strigăt atât de dramatic ridicat către cer”, a îndemnat Episcopul vicar patriarhal.

„Să facem și noi lucrul acesta în perioada Sfântului și Marelui Post. Să împlinim faptele dreptății noastre, așa cum ne învață Sfânta Evanghelie, înmulțind în timpul acesta al postului. rugăciunea, postul și milostenia pe care să le săvârșim cu toată discreția, nu pentru a fi văzuți și lăudați de oameni pentru că în felul acesta pentru ostenelile noastre vom primi plata din partea oamenilor muritori și păcătoși ca și noi; ci sa fie văzute doar de Dumnezeu”.

Viața Sfântului Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Nu a vorbit până la vârsta de 7 ani, când într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început să vorbească perfect.

La vârsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfântului Mormânt.

După numai câțiva ani devine secretar al Patriarhului Ierusalimului.

În 685, Patriarhul Teodor al Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului.

În timpul în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni.

În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, în Mitropolia Cretei.

Trece la cele veșnice în insula Lebos, în jurul anului 740. Biserica îl cinstește în data de 4 iulie.

El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocăință) din Triod, canon format din 250 de tropare.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește de două ori în Postul Mare, astfel: unele părți, la Pavecernița Mare din primele patru zile ale Postului, și, în întregime, în a cincea săptămână, în cadrul slujbei Utreniei.

Vezi mai multe imagini în Galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…