PS Varlaam Ploieșteanul: Puterea pe care a dat-o Dumnezeu oamenilor, prin episcopi și preoți, este iertarea păcatelor

Hristos îi spune mai întâi paraliticului din Capernaum că îi sunt iertate păcatele și abia apoi îl vindecă trupește. „Mântuitorul vrea să arate că puterea dumnezeiască cea mai evidentă nu este faptul de a vindeca paraliticii și orbii, surzii și muții, leproșii, ci este a ierta păcatele, pentru că nimeni nu poate face lucrul acesta decât numai singur Dumnezeu”, a explicat duminică Preasfințitul Părinte Varlaam.

Sfântul Evanghelist Matei scrie că mulțimile „au slăvit pe Dumnezeu, Care dă oamenilor asemenea putere”, a amintit episcopul vicar patriarhal. „Care putere: de a vindeca paraliticii, de a vindeca orbii? Nu. Dumnezeu a dat unor oameni puterea de a ierta păcatele oamenilor.”

„Când Sfântul Evanghelist Matei scrie Evanghelia sa, la aproximativ 20 de ani după Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos la ceruri, acei oameni cărora Hristos le-a dat puterea aceasta, adică apostolii și urmașii lor, episcopii și preoții, ofereau iertarea păcatelor celor care veneau pocăindu-se pentru greșelile pe care le-au săvârșit”, a adăugat ierarhul.

„Dacă la Sfântul Evanghelist Marcu și la Sfântul Luca accentul cade pe gestul de solidaritate deosebit al celor patru, pe credința acestora și pe vindecarea trupească a slăbănogului, care se ridică, își ia patul și pleacă la casa lui la porunca Mântuitorului, accentul la Evanghelia după Matei cade pe o altă învățătură mai importantă și anume aceea a iertării păcatelor, pe care Hristos o dă în calitatea lui de Dumnezeu, și pe puterea de a ierta păcatele oferită de Hristos unor oameni.”

„Iată, deci, iubiți credincioși și credincioase, la această putere se referă finalul evangheliei de astăzi. Oamenii preaslăveau pe Dumnezeu, pentru că a dat oamenilor, adică apostolilor și slujitorilor Bisericii, această putere, adică puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor.”

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit în continuare despre importanța spovedaniei și a rezumat astfel învățăturile desprinse din Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum:

  • importanța solidarității între oameni, mai ales între creștini, rugăciunea unora pentru alții;
  • puterea rugăciunii și a pocăinței, care ne face fii și fiice ale lui Dumnezeu;
  • importanța credinței puternice în Hristos, Care poate face toate pentru noi;
  • importanța spovedaniei în fața duhovnicului, care a primit de la Hristos cheile Împărăției Cerurilor și puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor.

În contextul scandalului azilelor de bătrâni, care a zguduit societatea românească recent, ierarhul a amintit datoria iubirii, pe care o au copiii față de părinții lor, dar și părinții față de copii.

„Iubiți credincioși și credincioase, să arătăm și noi multă grijă. Să avem grijă în primul rând de părinții noștri, de copiii, de nepoții noștri. Și, acolo unde vedem suferință, unde vedem oameni părăsiți, copii abandonați, să facem ceea ce au făcut cei patru oameni din Capernaum, care au făcut un lucru cu totul neașteptat, ca să fie în folosul și în ajutorul semenului lor aflat într-o grea suferință”, a spus Preasfinția Sa.

„Și atunci Dumnezeu, văzând credința noastră, văzând solidaritatea noastră, compasiunea noastră, va ajuta pe toți cei pentru care noi mijlocim în rugăciunile și în faptele noastre bune, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire”, a încheiat ierarhul.


PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat duminică, 16 iulie 2023, Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire a altarului Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena”. Foto: Ziarul Lumina

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire a altarului Bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena” a Parohiei Parcul Călărași din Capitală, afectat de foc în luna mai.

Vezi și

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente