PS Varlaam Ploieșteanul: Pentru fiecare creștin, care își asumă cu speranță și bucurie crucea, vine momentul Învierii

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și a explicat faptul că „pentru fiecare creștin, care își asumă cu bucurie și speranță crucea vieții, vine momentul învierii, vine momentul bucuriei”.

Episcopul vicar patriarhal a explicat faptul că se poate discuta despre asumarea crucii din două perspective. O primă perspectivă duhovnicească, prin care se înțelege în chip duhovnicesc asumarea suferințelor, a neputințelor și a greutăților de zi cu zi.

De cealaltă parte, a explicat Preasfinția Sa, atunci când Mântuitorul vorbea despre asumarea crucii, El făcea referire la aspectul practic, la ceea ce însemna în vremurile biblice.

„Când Mântuitorul însă rostește această condiție, că cine dorește să vină după El trebuie să-și ia crucea, sensul acestei expresii era unul material. Pentru că în vremea Mântuitorului, marii tâlhari, cum a fost Barnaba care a fost eliberat sau cei doi tâlhari care au fost răstigniți împreună cu Hristos”.

„Era pedeapsa marilor tâlhari, marilor criminali”, a continuat Episcopul vicar patriarhal, prin urmare, „ascultătorii Mântuitorului știau exact ce înseamnă în vremea respectivă a-ți lua crucea, pentru că întotdeauna condamnatul era obligat să-și ducă crucea la locul unde urma să fie executat. Era deci un cuvânt greu pentru ascultători”.

Persecuțiile împotriva creștinilor nu au încetat

Vorbind despre asumarea crucii și înțelesul biblic al expresiei, Preasfinția Sa a subliniat faptul că în zilele noastre creștinii sunt în continuare persecutați.

„Iată deci că și acest lucru este posibil și o mulțime de creștini, mii, zeci de mii de oameni, au acceptat și au primit crucea la propriu pentru credința în Iisus Hristos”.

„Lucrul acesta se întâmplă și astăzi. An de an, câteva mii de creștini sunt omorâți în întreaga lume pentru dreapta lor credință creștină”, a subliniat iearhul.

„Ar putea să se refugieze în țări creștine, unde s-ar afla în siguranță, chiar Doamne ferește, să se lepede de credință și să accepte credința persecutorilor, dar iată că primesc crucea, nu numai în sensul ei duhovnicesc de acceptarea de cazurilor și încercărilor, ci primesc crucea la propriu, fiind unii chiar răstigniți în vremea noastră, împușcați, decapitați și așa mai departe, pentru dorința de a-și păstra și în moarte calitatea de ucenic fidel al Mântuitorului Iisus Hristos”.

La nivel mondial, unul din șapte creștini suferă persecuții. Numai în decursul anului trecut 4.998 de creștini au fost uciși pentru credința lor.

Dumnezeu nu ne cere mult

Totodată, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat faptul că trebuie să fim atenți la ceea ce ne dorim și la modul în care ne trăim viața.

„Dacă dorim doar din viața aceasta confortul, luxul, puterea, demnitățile și așa mai departe, toate acestea le vom pierde odată cu încetarea vieții pământești. Însă, dacă dorim potrivit voii lui Iisus, chiar dacă lucrul acesta presupune jertfe și sacrificii, vom dobândi în schimb viața veșnică”.

„Abia atunci când suntem în ceasul morții, ne dăm seama că n-am avut timp pentru noi, pentru părinții noștri, pentru copiii noștri, pentru bunii sau nepoți, cu atât mai puțin pentru Dumnezeu, pentru rugăciune, pentru fapte bune sau pentru participarea în casa lui Dumnezeu, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie – Iată o viață pierdută”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Cel care se mulțumește și se leapădă de lucrurile trecătoare ale acestei lumi, iată că dobândește moștenirea vieții veșnice”, a adăugat Episcopul vicar patriarhal la final.

Foto credit: Basilica.ro


Știri recente