PS Varlaam Ploieșteanul la Stavropoleos: În prezența lui Dumnezeu, Zaheu nu se mai gândește la sine

„În prezența lui Dumnezeu, asemeni celor trei apostoli de pe Muntele Tabor, Zaheu nu se mai gândește la sine, nu mai reține nimic din averea pe care a strâns-o cu lăcomie și cu stăruință multă, pe care și-a dorit-o și pentru care și-a întinat sufletul”, a explicat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în predica rostită duminică la Mănăstirea Stavropoleos din Capitală.

Episcopul vicar patriarhal a evidențiat copleșirea de care a fost cuprins vameșul Zaheu și schimbarea vieții sale după întâlnirea cu Hristos.

„El însuși ia pentru sine o pedeapsă pentru păcatele pe care le-a săvârșit, dând săracilor jumătate din avere, el arată că întâlnind pe Hristos cel milostiv și iubitor de oameni, devine și el un om solidar cu cei aflați în lipsuri și în suferință”.

„Recunoscându-și trecutul păcătos, Zaheu alege ca cealaltă jumătate din avere să o împartă celor pe care i-a nedreptățit și își ia canonul cel mai greu: Legea Mozaică prevedea că dacă cineva fura un obiect și îl întorcea de bună voie trebuia să adauge o cincime din valoarea lui celui păgubit, dacă bunul era distrus sau dispărea trebuia să returneze de două ori valoarea lui”, a explicat Preasfinția Sa.

„Zaheu de bună voie își asumă o pedeapsă dublă, aceea de a returna împătrit bunurile celor pe care i-a nedreptățit”.

Fiu al lui Avraam

Văzând făgăduința lui Zaheu, Mântuitorul Iisus Hristos spune: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și acesta este fiu al lui Avraam”.

„‹Fii ai lui Avraam› sunt numiți în Sfintele Scripturi doar cei care dau dovadă de credință autentică și puternică”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Potrivit Sfântului Apostol Pavel, Avraam este părintele tuturor celor credincioși și îl numește așa pentru că Avraam care avea familie numeroasă, avea pământuri multe, turme, fântâni, și le lasă pe toate urmând cuvântului Domnului”.

„Definiția credinței este încrederea noastră nestrămutată în făgăduințele lui Dumnezeu. Pentru noi, creștinii, pământul făgăduinței este Împărăția Cerurilor cea fără de sfârșit”.

La finalul predicii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat că numele „Zaheu” înseamnă în limba ebraică „cel curat” sau „cel pur”.

În cadrul slujbei, teologul Mihai Chira a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Mănăstirii Stavropoleos.

Vezi mai multe fotografii de la slujbă în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente