PS Varlaam Ploieşteanul a resfinţit biserica din satul prahovean Poienarii Apostoli

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul prahovean Poienarii Apostoli a fost resfinţită duminică de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Evenimentul a avut loc în urma unor ample lucrări de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult care datează din anul 1820.

La predica rostită după slujba de sfinţire, ierarhul a vorbit despre rolul picturii bisericeşti într-un lăcaş de cult.

„Dacă în vechime pictura bisericească era, aşa cum a numit-o Sfântul Grigorie cel Mare, Episcopul Romei, Biblia neştiutorilor de carte, ea astăzi ne mijloceşte crearea unei stări sufleteşti în care noi ne putem aduna în interiorul nostru, în cămara noastră, cum spune Mântuitorul Hristos în Predica de pe munte”.

„Pictura creează ambianţa necesară pentru a stărui cu toată luarea aminte la rugăciunile pe care le înălţăm, fie atunci când participăm la rugăciunea obştească, la Sfânta Liturghie, la laudele Bisericii sau atunci când intrăm în biserică de unii singuri sau cu familia şi ne rugăm pentru problemele din viaţa de zi cu zi”.

„Şi iată că această pictură ne ajută ca să ne rugăm cu mai multă credinţă, cu mai multă ardoare, cu mai multă dragoste faţă de Dumnezeu, văzând că suntem înconjuraţi de Maica Domnului, de Sfinţii Apostoli, de sfinţii care au bineplăcut de-a lungul timpului lui Dumnezeu pentru viaţa lor sfântă”.

PS Varlaam Ploieşteanul a făcut referire şi la importanţa Bisericii în viaţa credincioşilor.

„Au contribuit mulţi oameni şi astăzi fiecare trăieşte în inima sa o mare bucurie, pentru că această investiţie sufletească, dar şi materială, este îmbrăcată prin puterea, prin lucrarea şi pogorârea Sfântului Duh cu harul lui Dumnezeu. Biserica devine cu adevărat prin slujba de sfinţire o poartă a cerului şi o scară către cer, sprijinindu-ne pe această biserică ce se află în mijlocul comunităţii, a bisericii celei vii, a comunităţii creştinilor. Cu ea putem însă să trecem din marea învolburată a acestei vieţi la limanul lin al Împărăţiei lui Dumnezeu”.

„Biserica, prin credinţa noastră, prin vieţuirea noastră, potrivit învăţăturilor Domnului, ne trece de la moarte la viaţă, de la întuneric la lumină şi de la pământ la cer. De aceea, ea devine prin slujba sfinţirii de astăzi un laborator al sfinţirii vieţii noastre”.

„În această biserică creştem duhovniceşte cu fiecare participare a noastră la slujbă, cu fiecare spovedanie, cu fiecare cuminecare a noastră cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Biserica reprezintă unicul nostru mijloc de salvare în marea adeseori confruntată cu furtuna, cu valurile ale vieţii pământeşti”.

„Dorim ca această biserică resfinţită să fie pentru fiecare dintre dumneavoastră o lumină, o nădejde, locul unde să vă întâlniţi cu Dumnezeu şi cu sfinţii Lui, unde să vă aduceţi bucuriile, necazurile şi unde să vă rugaţi cu toată luarea aminte”.

„Să vă ocrotească Maica Domnului, care este ocrotitoarea bisericii din parohia dumneavoastră, şi să vă ocrotească şi să vă ajute copiii şi familiile şi Sfântul Stelian Paflagonul care de astăzi este cel de-al doilea hram al parohiei dumneavoastră”, s-a rugat ierarhul.

După slujba de sfințire, Preasfinţitul Părinte Episcop a oficiat Sfânta Liturghie.

El a acordat ordine şi distincţii celor care au ajutat la executarea lucrărilor efectuate asupra lăcaşului de cult.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente