PS Varlaam la sfinţirea apei: Biserica întemeiată de El pe muntele Golgotei este izvor de vindecare pentru noi (VIDEO)

La finalul slujbei Aghesmei Mici, PS Varlaam Ploieşteanul a spus celor prezenţi pe Dealul Patriarhiei că după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos darurile scăldătorii Vitezda din Ierusalim au încetat pentru că „Biserica întemeiată de El pe muntele Golgotei a devenit izvor de vindecare pentru noi”.

„Râurile care curg din acest izvor de viaţă făcător sunt Tainele Bisericii prin care ni se comunică nouă creştinilor harul cel mai presus de fire al Preasfântului Duh”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieştenaul a evidenţiat că Trupul şi Sângele Mântuiutorului Iisus Hristos reprezintă cel mai important izvor de viaţă veşnică. El a făcut referire la cântarea care se intonează atunci când creştinii primesc Sfânta Euharistie: Trupul lui Hristos primiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi.

Iată iubiţi credincioşi câte izvoare ale tămăduirii curg din Biserica lui Hristos, această nouă Vitezdă pentru noi cei care credem şi mărturisim că Hristos este Domn şi Dumnezeu Tatăl L-a înviat pe El din morţi. De aceea, într-o cuvântare a Sa a spus: Cel care crede în Mine râuri de apă vie vor curge din inima lui.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oficiat vineri, 13 aprilie 2018, slujba Agheasmei Mici la Patriarhie.

După oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală, ierarhul, împreună cu soborul slujitor, a ieşit în procesiune pe esplanada din apropierea lăcaşului de cult. În baldachinulul special amenajat, Episcopul Vicar Patriarhal a oficiat slujba sfinţirii apei, iar la final a adresat celor prezenţi o omilie în care a vorbit despre semnificaţiile praznicului.

Preasfinţia Sa a explicat că sărbătoarea de astăzi este numită Izvorul Tămăduirilor „pentru că în decursul istoriei Maica Domnului a fost şi este Izvor al Tămăduirilor pentru creştinii de pretutindeni, mai ales pentru cei aflaţi în suferinţă”.

Episcopul vicar patriarhal a subliniat de ce este invocată Maica Domnului în slujba de sfinţire a apei. Ierarhul a reamintit că Mântuitorul a săvârşit prima minune, în Cana Galileii, la rugămintea  Maicii Lui Preasfinte transformând apa în vin.

De aceea şi noi astăzi, când am săvârşit rugăciunea sfinţirii apei, ca de fiecare dată când săvârşim această slujbă, o invocăm pe Maica Domnului să mijlocească ca Fiul ei preaiubit, Mântuitorul Iisus Hristos, prin lucrearea Preasfântului Duh să prefacă apa pe care o sfinţim în izvor de binecuvântare, în izvor curăţitor al tuturor păcatelor, în izvor de speranţă, în izvor de mângâiere şi pace pentru toţi creştinii, a spus Preasfinţia Sa.


Cuvântul grecesc aghiasmă însemnă sfinţire. La noi, prin acest termen se înţeleg atât apa sfinţită, cât şi slujba sfinţirii.

Aghiasmamică se mai numeşte şi sfeştanie (cuvânt slavon), care înseamnă luminare sau slujba luminării, pentru că la început se înţelegea prin el numai Aghiasma cea Mare, care se săvârşeşte la Bobotează, sărbătoare care se mai numeşte şi ziua luminilor sau a luminării, deoarece în această zi se botezau odinioară catehumenii.

În Biserică, Aghiasma mică se săvârşeşte de regulă la fiecare zi întâi a lunii, mai ales la 1 august (începutul postului Adormirii Maicii Domnului), 1 septembrie (începutul anului bisericesc), precum şi în Vinerea din Săptămâna Luminată (Izvorul Tămăduirii).

Foto credit: ZL

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente