PS Varlaam: Într-o lume în care nu auzim decât veşti rele, Buna Vestire ne arată cât de mult ne iubeşte Dumnezeu

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit de Buna Vestire, la Catedrala Patriarhală, despre taina şi implicaţiile întrupării Mântuitorului Hristos pentru întreaga umanitate, punând accept pe iubirea dumnezeiască. 

„Dacă cea dintâi veste bună după alungarea din Rai a venit după foarte multe veşti rele, astăzi sărbătoarea Bunei Vestiricare ne arată cu cât de multă iubire ne-a iubit Dumnezeu pe noi, făptura mâinilor Salevine într-o lume în care din păcate nu auzim decât veşti rele legate de epidemie, boală, sărăcie, moarte”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

Chemarea Bisericii

Sărbătoarea este un îndemn la bucurie şi nădăjduire în mântuire. 

„Biserica ne cheamă să ne bucurăm în ziua Bunei Vestiri şi această bucurie şi nădejde a mântuirii noastre la care suntem chemaţi să o trăim cu inima deschisă în fiecare zi a vieţii noastre”.

„Pentru că în actul Întrupării se arată iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu: Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică (Ioan 3:16)”. 

De ce o cinstim atât de mult

Părintele Episcop a prezentat o parte dintre motivele pentru care Maica Domnului este cinstită atât de mult de Biserică şi de credincioşi, afirmând că răspunsurile se regăsesc în evangheliile citite la Utrenie şi Sfânta Liturghie, de sărbătoarea Bunei Vestiri. 

„Vedem că, potrivit cuvântului Arhanghelului Gavriil, ea este cinstită în primul rând de Dumnezeu. Bucură-te, ceea ce eşti plină de har (Luca 1:28), o încredinţează îngerul, subliniind că Domnul este cu tine, ceea ce arată o relaţie privilegiată potrivit făgăduinţei făcută prin profetul Isaia care spune: Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel (Isaia 7:14)”.

„Maica Domnului este obiectul lucrării şi iubirii cu totul unice în istoria umanităţii a lui Dumnezeu faţă de o persoană umană. Constatăm că nicio altă persoană din istoria întregii umanităţi nu a fost preamărită în cântări bisericeşti, imne, poezie, muzică, pictură, mozaic, sculptură ş.a.”.

„Niciunui alt sfânt nu i s-au ridicat mai multe biserici şi mănăstiri, catedrale, sanctuare sau locuri de pelerinaj şi într-atâtea locuri din lume găsim icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor din toate vremurile”. 

„Dumnezeu Însuşi a cinstit-o, pentru că acelaşi evanghelist Luca ne spune că în copilărie El i-a fost supus întru toate mamei Sale (Luca 2:51)”.

„A ascultat-o cinstindu-o la nunta din Cana Galileii, când la intervenţia Maicii Domnului săvârşeşte prima minune transformând apa într-un vin al binecuvântării lui Hristos la această nuntă (Ioan 2:4-5)”.

„Fiecare serie de cântări din Biserica noastră se încheie cu un imn închinat Preasfintei Treimi, după care urmează întotdeauna o cântare plină de evlavie şi de frumuseţe închinată Maicii lui Dumnezeu”, a explicat Preasfinţia Sa.

Acatistul Bunei Vestiri

PS Varlaam Ploieşteanul a îndemnat la citirea acestui acatist „foarte puternic”. 

„Acatistul Bunei Vestiri, care va fi citit şi în săptămâna 5-a a Sfintelor Paşti, este un acatist care are o frumuseţe şi o profunzime dogmatică cu totul excepţionale, dar în acelaşi timp este şi o rugăciune foarte puternică”.

„Părinţii Bisericii au arătat întotdeauna o evlavie deosebită faţă de acatist al Bunei Vestiri, care marchează începutul mântuirii oamenilor. De aceea, mai ales în perioada Postului, această rugăciune a acatistului trebuie să devină şi hrană sufletească pentru fiecare dintre noi”.

„Nu doar ascultându-l împreună în vinerea din săptămâna a 5-a a Postului, ci citindu-l şi în cămara noastră acasă”. 

Ierarhul s-a rugat Maicii Domnului „să ocrotească viaţa noastră” şi a insistat ca fiecare dintre noi să lucreze „cu frică şi cutremur” în vederea mântuirii.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente