PS Timotei Prahoveanul: Patriarhul Justinian, un ierarh luptător

La comemorarea a 44 de ani de la trecerea în veşnicie a Patriarhului Justinian Marina, PS Timotei Prahoveanul a spus că „avem totdeauna datoria de a-l pomeni ca pe un ierarh luptător”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat slujba de pomenire la locul de odihnă al celui de-al treilea patriarh al României, Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.

Părintele Episcop a oferit câteva detalii cu privire la pregătirile pe care le-a făcut Patriarhul Justinian pentru timpul când va pleca din viaţa pământească.

„Pregătindu‑și locul de veci în așteptarea Învierii, la Mănăstirea Radu Vodă, s‑a gândit la permanenta lui pomenire, hotărând ca Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Roman Ialomițeanul, să fie executor testamentar și să îi rânduiască slujbele întru pomenirea sa”.

„A adresat adeseori unor călugărițe cu viață aleasă din mănăstirile arhiepiscopiei bucureştilor, rugămintea de a-l pomeni”.

„În mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor, ca și în toate mănăstirile de tradiție, există rânduiala ca la trecerea către Domnul a unui slujitor al Bisericii, dar şi a unui bun credincios, să fie citită permanent, în zilele respective, Psaltirea, ceea ce s‑a și întâmplat la trecerea la Domnul a fericitului întru pomenire Patriarh Justinian”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a făcut referire la sprijinul Patriarhului Justinian pentru clericii şi credincioşii din diaspora.

„În contextul anului comemorativ şi omagial 2021 în Patriarhia Română, „ne gândim la dragostea pe care Patriarhul Justinian a avut‑o față de credincioșii din diaspora românească, mult mai puțini atunci la număr decât în prezent, la vizitele pe care le‑a făcut în diferite locuri, la întâlnirile sale cu episcopii ortodocși, dar și cu reprezentanții unor culte”.

„La dragostea pe care a avut‑o în mod special față de așezămintele românești din Țara Sfântă, fiind vorba de cele două biserici de la Ierusalim, respectiv, de la Iordan, al căror ctitor este, în sensul în care el s-a ocupat de pictarea celor două lăcaşuri de cult, dar şi de dotarea lor cu mobilier, veşminte şi obiecte de cult”.

„Avându‑i în vedere pe monahii care trăiau dincolo de granițele țării, a făcut o vizită la Muntele Athos, ajungând la Schitul Prodromu și facilitând în ultimii ani ai arhipăstoririi sale sosirea unor monahi români acolo, întrucât toți cei de acolo erau bătrâni și neputincioși în a duce mai departe tradiția românească a acestui schit”.

„Avem întotdeauna datoria de a-l pomeni ca pe un ierarh luptător, care şi-a pomenit şi preţuit înaintaşii, iar semnele acestor cinstiri sunt vizibile”, a continuat Preasfinţia Sa.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul s-a rugat lui Dumnezeu ca Patriarhul Justinian „să se bucure de slava celor bineplăcuţi lui Dumnezeu pentru lucrarea sa, pentru îndelungata lui slujire, într-o vreme de încercare”.

Citeşte şi: 44 ani de la moartea Patriarhului Justinian. Care au fost ultimele sale cuvinte?

Foto credit: Ziarul Lumina


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente