PS Timotei Prahoveanul: O lacrimă din adâncul inimii ar putea șterge păcatele noastre multe

„Canonul Mare este un tezaur la care trebuie să reflectăm ceasuri și zile la rând”, a spus PS Timotei Prahoveanul în prima seară din Post la Catedrala Patriarhală.

„Lacrimile” reprezintă una dintre temele acestui tezaur despre care ierarhul a vorbit la predică.

Mai întâi, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a reamintit pasajele din slujba oficiată luni seară în care se vorbește despre lacrimi: „Nu am lacrimile desfrânatei să Ți le aduc Ție, dar primește pocăința mea”, „Izvor de lacrimi să se facă sufletul meu”, „De unde voi începe a plânge faptele mele cele rele”, „Lacrimi din ochii mei, Mântuitorule și suspinuri din adânc Îți aduc Ție”, „Varsă picături de lacrimi suflete”.

„Părinții Bisericii ne spun că lacrimile sunt al doilea Botez, iar Botezul spală, curăță toate păcatele. La fel și lacrimile”, a explicat Preasfinția Sa.

Părintele Episcop vicar a precizat că Sfânta Evaghelie ne vorbește despre „lacrimile de iubire pe care Mântuitorul le-a vărsat pentru prietenul său Lazăr”, dar și că „de atâtea ori am întâlnit în istorisirile aghiografice, ale vieții sfinților, atât de multe mărturisiri ale celor care au plâns toată viața pentru un păcat sau pentru păcatele lor”.

„Știm din istorisirile filocalice că unora nu li s-a uscat niciodată fața de câte lacrimi au vărsat”.

În acest context, PS Timotei a făcut referire la Părintele Paisie Olaru:

„Amintiri proaspete ne vorbesc despre un mare duhovnic care de multe ori a fost surprins plângând cu penitenții lui la spovedanie. Este vorba despre minunatul Părinte Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria”.

„El plângea atât la slujbele Bisericii, cât și la spovedanii. Era surprins împreună cu ucenicii lui, care și ei plângeau sub epitrahilul lui”, a subliniat PS Timotei Prahoveanul.

„Dacă vărsăm măcar o lacrimă din adâncul inimii, ea ar putea șterge păcatele noastre cele multe”, a fost concluzia evidențiată de Preasfinția Sa.

Părintele Episcop vicar a subliniat că autorul Canonului Mare, Sfântul Andrei Criteanul, „a fost un om cu înalte trăiri”.

„Nimeni, niciodată, nu a reușit să spună atât de multe lucruri într-o mărturisire făcută înaintea lui Dumnezeu”, a spus ierarhul făcând comparație între Canonul Mare și alte imne ale Bisericii.

Această slujbă se oficiază în cadrul Pavecerniței Mari, împărțită în patru părți – în primele patru zile din Postul Paștilor și integral în miercurea săptămânii a cincea din Post.

Vezi mai multe fotografii de la slujba primei seri din Post la Catedrala Patriarhală.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente