PS Timotei Prahoveanul despre procesiunea de la Icoanei: Pune în lumină faptul că sunt mulţi oameni care doresc să trăiască veşnic

Episcopul vicar Timotei Parhoveanul a elogiat duminică manifestările organizate la Biserica Icoanei în prima duminică din Postul Mare şi a spus că procesiunea cu sfintele icoane „pune în lumină faptul că sunt mulţi oameni care doresc să trăiască veşnic”.

Mii de credincioşi în procesiune

Clerici, autorităţi locale şi mii de credincioşi cu icoane în mâini au mers în procesiune în Duminica Ortodoxiei, potrivit tradiţiei stabilite de peste un deceniu, de la Biserica Icoanei la parcul cu acelaşi nume din Sectorul 2 al Capitalei.

Procesiunea a avut loc după Liturghie.

În parcul Icoanei, pe o scenă special amenajată a fost susţinut un concert de cântări bizantine, apoi delegatul Părintelui Patriarh Daniel la eveniment a rostit un scurt cuvânt catehetic.

Părintele Episcop Timotei Prahoveanul a vorbit despre însemnătatea sfintelor icoane şi a apreciat faptul că de 12 ani, „în acest loc, într-o cetate care trece prin bucurii şi tristeţi, sunt cinstite în mod deosebit icoanele”.

El a spus că Parcul Icoanei „devine un loc unde creştinii se pot aduna şi pregusta bucuria şi slava pe care credincioşii din Constantinopol o aveau în trecute vremuri când Biserica nu era tulburată aşa cum a fost în vremea iconoclasmului”.

„Si pentru că simţeau această bucurie şi doreau să fie aproape de Dumnezeu, cântări negrăite, aproape îngereşti, s-au auzit şi se mai aud încă în diferite locuri ale lumii şi ele vorbesc despre slava lui Dumnezeu, despre ceea ce noi putem vedea într-o mică măsură şi simţi după slabele noastre puteri, dar mai ales toate acestea vorbesc ca şi procesiunea de astăzi despre nădejdea că într-o zi ne vom bucura în Împrăţia lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

Ortodoxia înseamnă dreapta credinţă şi dreapta vieţuire

Manifestările liturgice de la Biserica Icoanei din Duminica Ortodoxiei au început cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în curtea lăcaşului de cult de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În omilia de la slujbă, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a spus miilor de credinicioşi prezenţi că „Ortodoxia înseamnă dreapta credinţă şi dreapta vieţuire”.

După ce a prezentat un scurt istoric al sărbătorii, ierarhul a afirmat că această duminică „ne îndeamnă pe toţi la schimbarea vieţii noastre, la schimbarea felului nostru de a fi şi de a gândi, dar şi la mărturisirea dreptei credinţe”.

El a spus despre dreapta credinţă că este mântuitoare şi a numit-o „cel mai important tezaur pe care îl purtăm împreună cu noi şi cel mai mare dar pe care l-am primit de la Sfântul Botez”.

„Dacă avem această dreaptă credinţă rămâne ca fiecare dintre noi să fim oameni ai faptelor celor drepte, oameni ai pocăinţei aşa cum ne îndeamnă în această perioadă cântările şi lecturile rostite din Postul Mare care ne amintesc că toţi avem nevoie de pocăinţă”, a spus Preasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Mihai Aurel, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.

Procesiune – împreună călătorie cu sfinţii

La Biserica Icoanei slujesc: pr. Ioan Popescu (paroh), pr. Liviu Nechita şi pr. Marcel Stavără.

„Aş putea să definesc această zi, precum şi tot programul legat de Duminica Ortodoxiei, printr-un singur cuvânt: bucurie”, a spus părintele paroh Ion Popescu.

De asemenea, părintele Ioan a făcut referire la procesiune şi a explicat că miile de oameni care au mers cu icoane în mâini au călătorit de fapt cu sfinţii pe acelaşi drum.

„Acesta trebuie să fie drumul credincioşilor ortodocşi: împreună cu sfinţii pe calea sfinţeniei”, a remarcat părintele paroh Ioan.

Parohia Icoanei din Capitală organizează de 12 ani, în preajma primei Duminici din Postul Mare mai multe manifestări culturale şi liturgice intitulate: Icoana – fereastră spre Dumnezeu.

Binecuvântarea Patriarhului Daniel

Anul acesta, comunitatea bucureşteană s-a bucurat, în ajunul sărbătorii, de prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a apreciat activitatea misionară desfăşurată la parohia Icoanei.

Cei care au participat la sfintele slujbe oficiate la biserica din sectorul 2 al Capitalei au avut ocazia să aducă cinstire icoanei Maicii Domnului Iordăniţa adusă de la Ierusalim de Arhim. Teofil Anăstăsoaie, superiorul aşezămintelor româneşti de la locurile sfinte, dar şi unui fragment din moaştele Sfântului Efrem cel Nou de la Reşedinţa Patriarhală.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente