Patriarhul Daniel apreciază activitatea Parohiei „Icoanei” din Capitală – „o comunitate vie, lucrătoare”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat lucrarea misionară pe care Parohia Icoanei din Capitală o desfăşoară şi a evidenţiat câteva dintre activităţile principale de la această biserică bucureşteană.

Prezent la Slujba Vecerniei din ajunul Duminicii Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reiterat importanţa filantropiei ca mijloc misionar şi a indicat sprijinul pe care comunitatea de la Biserica Icoanei îl acordă tinerilor şi vârstnicilor.

Preafericirea Sa a vorbit despre cele 40 de burse acordate, prin contribuţia credincioşilor, tinerilor eminenţi, dar cu o situaţie financiară precară, precum şi despre ajutorul oferit persoanelor vârstnice din parohie printr-o masă caldă la domiciliu.

„Importantă nu este numai mâncarea, ci şi faptul că cineva îi vizitează, că stă de vorbă cu ei pentru că singurătatea este o mare problemă, mai ales astăzi şi, de aceea, Biserica se prelungeşte prin sfintele icoane în casele oamenilor, dar şi prin filantropie. Harul iubirii milostive a lui Hristos din Biserică în arătăm în lume prin fapte bune şi mai ales prin fapte de milostenie”, a precizat Preafericirea Sa sâmbătă, 16 martie 2019.

Părintele Patriarh Daniel a făcut referire la faptul că implicarea credincioşilor în activităţile misionare ale parohiei este un aspect important pentru o comunitate vie, lucrătoare.

„Tinereţea credinţei mărturisită prin iubire milostivă şi smerită este prezentă într-o comunitate vie”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut referire la manifestările culturale şi religioase pe care Biserica Icoanei le realizează de 12 ani în contextul Duminicii Ortodoxiei.

„Această duminică a fost amplificată aici în Bucureşti, timp de 12 ani, printr-un program special, prin slujbe, rugăciuni şi aducere de icoane la această biserică, numită ea însăşi Biserica Icoanei care păstrează o icoană din timpul Sfântului Constantin Brâncoveanu”.

„Lucrarea aceasta misionară de evidenţiere a importanţei sfintelor icoane în Biserică cu ocazia serbării Duminici Ortodoxiei în fiecare an este o necesitate şi în acelaşi timp este un izvor de bucurie”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, în omilia din 16 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificaţia sfintelor icoane.

El a explicat că în Ortodoxie icoana nu este o simplă podoabă, „ci mai întâi de toate este o mărturisire a credinţei ortodoxe”.

„Icoana ortodoxă este o mărturisire vizuală a credinţei în întruparea Fiului lui Dumnezeu, după cum Crezul este o mărturisire verbală, adică prin cuvinte. Ceea ce spunem prin cuvinte în Crez spunem în formă concentrată în imagine prin icoană”, a explicat Preafericirea Sa.

Apoi, Părintele Patriarh a spus că „icoana este o privire în Împărăţia Cerurilor, o fereastră spre Dumnezeu” şi a precizat că icoanele „ne cheamă la rugăciune”.

„Icoana este întâlnire faţă către faţă cu Dumnezeu şi Sfinţii Lui. Ea ne cheamă la convorbire cu Dumnezeu, la rugăciune”, dar şi la recunoştinţă şi mulţumire.

„În al patrulea rând”, a spus Părintele Patriarh, „icoana ne cheamă la sfinţenie, la viaţă sfântă, la pace, la împăcare cu Dumnezeu şi cu semenii, la înnoirea vieţii noastre întrucât sfinţii din icoane sunt dascălii noştri şi mijlocitori pentru noi”, a afirmat Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, Preafericirea Sa a oferit mai multe daruri pentru biserica Parohiei Icoanei.

După Slujba Vecerniei a urmat procesiunea Lumina Ortodoxiei.

În Duminica Ortodoxiei, Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegatul Patriarhului României la eveniment.

De la 13:00 va avea loc procesiunea Icoana – fereastră spre Dumnezeu în jurul Parcului Icoanei.

Cei care participă la manifestările organizate de Biserica Icoanei vor putea aduce cinstire icoanei Maicii Domnului – Iordănița de la Așezământul Românesc de la Ierusalim și a unui fragment moaştele Sfântului Cuvios Efrem cel Nou de la Catedrala Patriarhală.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente