PS Timotei Prahoveanul: Cum s-a îmbolnăvit Sf. Calinic din cauza postului aspru și ce măsuri a luat. „Calea împărătească”

În cadrul predicii rostite joi la Mănăstirea Cernica, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a evidențiat un episod semnificativ din viața duhovnicească a sfântului serbat pe 11 aprilie: încercarea de a renunța la hrană pe tot parcursul Postului Mare.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evocat cum, Sfântul Calinic, cu puțin timp înainte de a fi numit stareț al Mănăstirii Cernica, în anul 1817, și-a pus în gând împreună cu alți monahi să țină tot Postul Paștilor fără hrană.

„A fost o perioadă de postire pe care avea să o resimtă toată viața lui”, a spus PS Timotei Prahoveanul.

PS Timotei Prahoveanul vorbind despre viața Sf. Calinic la Mănăstirea Cernica, 11.04.2019. ©Basilica.ro/Mircea Florescu

„Primul dintre ei a abandonat acest gând după primele zile, iar altul s-a îmbolnăvit atât de rău încât după primele săptămâni era să moară”, a precizat Preasfinția Sa.

Ierarhul a spus că „Sfântul Calinic a postit atunci până în joia săptămânii a cincea, adică exact în ziua în care ne aflăm și noi în acest an bisericesc”.

„Atunci a simțit o slăbire profundă a organismului și a mâncat o prescură; iar starețul său se temea să nu îl piardă în urma acestui post aspru de aproape cinci săptămâni în care nu mâncase și nu băuse nimic”, a continuat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

”Calea împărătească

Preasfințitul Părinte Timotei a explicat că acel post aspru i-a afectat sănătatea viitorului Episcop al Râmnicului:

„Mai târziu, ucenicul său, Anastasie Baldovin, unul dintre cei care l-au însoțit pe Sfântul Calinic și în vremea misiunii sale la Râmnic, spunea că în tot restul vieții sfântul a simțit o profundă durere de cap de pe urma acestui post pe care l-a ținut în 1817”.

Ierarhul a spus că măsura pe care o luase duhovnicul Sfântului Calinic în acest context a fost aceea de a-l obliga să participe în fiecare zi la masa de obște, adică să adopte „o cale de mijloc sau calea împărătească”.

„Sfântul Calinic a hotărât de atunci ca măcar o dată pe zi să meargă cu frații la masa de obște, iar în chilie să nu păstreze nimic pentru sine. Nici de-ale hranei, nici alte lucruri care i-ar fi stricat liniștea”, a semnalat ierarhul.

Vezi mai multe despre viața Sfântului Calinic de la Cernica în secțiunea Calendar Ortodox.

Sute de credincioși au înfruntat ploaia pentru a cinsti moaștele Sf. Calinic și a participa la Liturghia Darurilor înainte sfințite, oficiată joi, 11 aprilie 2019, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Mănăstirea Cernica.

Pelerini la Mănăstirea Cernica de sărbătoarea Sf. Calinic, 11.04.2019. ©Basilica.ro/Mircea Florescu

Cum postim?

Respectarea posturilor este, potrivit Catehismului Ortodox, o datorie a bunului credincios.

Sfintele Soboare şi rânduielile date de Sfinţii Părinţi pedepsesc cu asprime pe cei ce nu păzesc posturile, însă de ajunare sunt scutiţi: copiii, lăuzele, vârstnicii şi bolnavii sau cei neputincioşi, precum şi cei aflaţi în situaţii speciale.



Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…