PS Timotei Prahoveanul: Biserica i-a ținut mereu aproape pe români prin rugăciune și prin cuvântul Evangheliei

„Biserica i-a ținut mereu aproape pe români prin rugăciune și prin cuvântul Evangheliei, pentru că cel mai important cuvânt pe care l-am putea aici menționa este acela al Mântuitorului, care ne spune că prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea iubire între voi”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul vineri, de Ziua Națională a României.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat o slujbă de Te Deum (mulțumire adusă lui Dumnezeu) la Catedrala Patriarhală.

„Nu știu dacă românii au avut toate calitățile, nu știu dacă au fost întru toate desăvârșiți, dar iubirea de frate nu a fost părăsită niciodată de românii din toate locurile în care s-au aflat”, a explicat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

„În această notă vom înțelege dragostea Sf. Voievod Ștefan al Moldovei, care a zidit biserici la Feleac și la Vad și a așezat acolo episcopi, dorind să apere credința strămoșească în fața atâtor ostilități. În această notă au trimis din Moldova Cazania sau Cartea românească de învățătură, care era tipărită nu doar pentru cei din Moldova, ci pentru toți ceilalți, pentru frații români de dincolo de munți.”

PS Timotei Prahoveanul a oficiat vineri, 1 decembrie 2023, la Catedrala Patriarhală, slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naționale a României. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Cu această dorință trimitea mereu ajutoare Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu din Valahia, ctitorind biserici la Făgăraș sau la Mănăstirea Sâmbăta, mănăstire care îi și poartă numele”, a continuat ierarhul.

„Cu această dragoste trecea munții Badea Cârțan, dorind unitatea. Pe mormântul lui se și amintește că aici se odihnește Badea Cârțan, visând la unitatea, la dorința de a fi împreună a românilor. Cu această dorință, marele Stareț Neonil de la Neamț, în prefața Mineielor tipărite la tiparnița de la Mănăstirea Neamț la începutul veacului al XIX-lea, se adresa și fraților din Transilvania.”

„Din această dorință, călugării din Moldova care viețuiau la Athos s-au unit cu cei din Ardeal”, a adăugat părintele episcop vicar.

Ce i-a unit pe români

Vineri, 1 decembrie 2023, la Catedrala Patriarhală, PS Timotei Prahoveanul a menționat cele mai importante valori care i-au unit de-a lungul istoriei pe români. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Ierarhul a mai menționat cele mai importante valori care i-au unit de-a lungul istoriei pe românii din toate provinciile istorice românești.

„Ce i-a unit pe ei? Credința primită de la un apostol al Mântuitorului, cel întâi chemat, într-un loc de unde s-a propagat mai apoi și a fost mereu împrospătată de cei care au iubit Evanghelia Mântuitorului și Biserica Lui în aceste locuri și apoi a fost limba, au fost dorurile, a fost dragostea față de glie, a fost apoi dorința de a trăi în pace cu toți ceilalți, pentru că noi nu am râvnit niciodată la pământ străin, deși ne-am aflat aici în calea tuturor răutăților, cum a spus cronicarul, într-un loc unde vânturile au bătut și vor bate.”

„Toate aceste idealuri, toate aceste trăiri, în special credința și dragostea față de pământul românesc, limba și dorința de unitate, i-au ținut mereu aproape pe românii aflați în locuri diferite și uneori despărțiți de granițe artificiale. Indiferent cine au așezat aceste granițe, n-au reușit să-i despartă de români”, a mai spus Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a mai menționat ajutorul sfinților și evlavia românilor la sfinții ocrotitori: la Sf. M. Mc. Gheorghe în Moldova și la Sf. Ier. Nicolae în Țara Românească.

Ierarhul a menționat ajutorul minunat dat de Sf. Nicolae lui Mihai Viteazul, cel care avea să unească pentru prima dată provinciile românești într-un singur stat. Acesta s-a rugat sfântului când a fost condamnat la execuție de un principe nedrept, iar călăul a refuzat să execute sentința.

„Astăzi, bucuria ar trebui să-i păstreze în unire pe românii de pretutindeni”,  încheiat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente