PS Timotei Prahoveanul explică unde a fost așezată Maica Domnului după Adormirea ei: La dreapta Împăratului Ceresc

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat marți, la hramul Mănăstirii Ghighiu, taina Adormirii Maicii Domnului după învățătura Sfinților Părinți.

„Părinții Bisericii ne spun că vom numi momentul acesta «trecere», îl vom numi «mutare», «strămutare» sau «sălășluire», înțelegând că ea a fost luată de dumnezeiescul ei Fiu întru veșnica Sa Împărăție, după cum ne și arată una dintre cele mai importante icoane ale Bisericii Ortodoxe, icoana Deisis, care înseamnă «Rugăciune» și care ne-o arată de-a dreapta Mântuitorului pe Maica Domnului, rugându-se stăruitor Fiului ei pentru lumea întreagă”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Așezarea Împărătesei de-a dreapta Tronului Celui Preaînalt

„Părinții Bisericii ne spun că Maica Domnului nu a fost ridicată cu trupul la cer, asemenea lui Ilie, într-un car tras de cai care păreau a fi de foc. Ea nici nu s-a înălțat până la al treilea cer, cum a fost cazul Apostolului Neamurilor, răpit prin lucrare dumnezeiască. Ni se spune că Maica Domnului a fost dusă de-a dreapta tronului Celui Preaînalt.”

Mănăstirea Ghighiu și-a serbat marți, 15 august 2023, hramul de vară. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Mărturisim acest adevăr la fiecare slujbă. Preotul, atunci când pregătește materia Jertfei pentru Sfânta Liturghie și ia o prescură, scoțând din ea o părticică care o închipuie pe Maica Domnului, spune acest adevăr, mărturisește acest adevăr: «Stătuta Împărăteasa de-a dreapta Ta în haină aurită, îmbrăcată și preaînfrumusețată»”, a explicat ierarhul.

„Acolo este locul unde este Maica Domnului, acolo este locul unde a fost așezată Maica Domnului. Iar noi, în biserică, o așezăm în cel mai sfânt loc, în altar, deasupra Sfintei Mese, acolo unde se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.”

„Ea este mamă duhovnicească, ocrotitoare și fierbinte rugătoare, cum s-a spus, rugătoare nerefuzată către iubitul ei fiu”, a continuat Preasfinția Sa.

Mănăstirea Ghighiu și-a serbat marți, 15 august 2023, hramul de vară. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„De aceea, multe mănăstiri și biserici, catedrale, mănăstirile de la Muntele Athos, mai ales cunoscuta Mănăstire Iviru, care are una dintre cele mai cinstite icoane, numită Portărița, icoana de aici, de la Mănăstirea Ghighiu, adusă din Siria, cu o vechime de câteva veacuri bune, și atâtea alte icoane vorbesc despre această evlavie pe care Biserica, oamenii, credincioșii o arată față de Maica Domnului.”

Această sărbătoare ne încredințează că rugăciunile Maicii Domnului „ne vor ajuta și nu vom muri, ci doar vom trece, doar ne vom strămuta – așa cum a fost și strămutarea ei – de la pământ la cer”, a mai spus ierarhul.

Zi de martiriu pentru Brâncoveni

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a mai amintit că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în 1714, la Constantinopol, „sfârșea ca martir unul din cei mai mari domnitori români, Constantin Brâncoveanu. Mare pentru faptul că a fost un bun chivernisitor al moșiei pe care Dumnezeu i-a dat-o: țara aceasta”.

„Dar mai ales mare, pentru că, atunci când a fost întrebat dacă dorește să-și lepede credința pentru a-și păstra tronul și viața, marele domn Constantin Brâncoveanu le-a spus fiilor lui: «Am pierdut totul. Măcar sufletul să ni-l mântuim»”, a adăugat Preasfinția Sa.

„Și a văzut cum toți fiii, pentru a i se stinge neamul, și sfetnicul lui au pus capul pe butuc, și apoi și el, sfârșind ca martir într-o zi a Adormirii Maicii Domnului.”

„Ne rugăm, iubiți credincioși, Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, să primească rugăciunile noastre, ne rugăm să ocrotească Biserica, să ocrotească pe toți cei care o cinstesc, să ocrotească pe monahii și monahiile care și-au închinat viața slujirii lui Dumnezeu, să-i ocrotească pe toți pelerinii care vin în ziua Adormirii ei, dar și cu alte prilejuri, căutând milostivirea Fiului ei, pentru care înălțăm în această zi rugăciune smerită”, a încheiat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Hirotonie

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Ghighiu din județul Prahova, împreună cu Protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial, cu Protos. Vartolomeu Burlea, duhovnicul Mănăstirii Ghighiu, cu Ierom. Diodor Şchiopu, egumenul numit al Schitului „Sfânta Ana – Cota 1400” din judeţul Prahova, şi cu alţi clerici.

Mănăstirea Ghighiu și-a serbat marți, 15 august 2023, hramul de vară. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

În cadrul slujbei, Monahul Grigorie Metescu a fost hirotonit ierodiacon pe seama Schitului Darvari, Paraclis Patriarhal, din Capitală.


Mănăstirea Ghighiu și-a serbat marți, 15 august 2023, hramul de vară. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost acordat bisericii mari a Mănăstirii Ghighiu de Patriarhul Daniel în 2009. Hramul istoric al sfântului așezământ este „Izvorului Tămăduirii”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente