PS Timotei a oficiat Denia Prohodului și a spus care este chemarea Bisericii în acest ultim ceas al unei perioade de pocăință

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat vineri seară Denia Prohodului la Catedrala Patriarhală. La predică, ierarhul a vorbit despre mărtuirisirea tâlharului de pe cruce și a spus care este chemarea Bisericii pentru fiecare dintre noi în acest ultim ceas al unei perioade de pocăință.

PS Timotei a subliniat că această perioadă liturgică este una foarte profundă iar frumusețea cântărilor nu are seamăn. Mai departe, ierarhul, referindu-se la cântarea „Acestea zice Domnul”, a vorbit despre atitudinea opusă a oamenilor la dragostea fără margini a Mântuitorului care s-a jertfit pentru răscumpărarea noastră.

„El S-a răstignit pe Muntele Golgota într-o grădină ca să ne aducă aminte că în grădina Edenului Adam a căzut. În locul pomului din Rai, la care nu ar fi trebuit să aibă acces dacă ar fi ascultat porunca lui Dumnezeu, s-a înfipt Crucea. În locul rodului înșelător, Mântuitorul a băut oțet și fiere pentru a răscumpăra păcatul protopărinților noștri”.

„Iubirea lui fără de margini, dragostea lui față de ucenici, arătată deopotrivă celor care i-au fost aproape și celor care L-au întâlnit în timpul predicării Evangheliei, a fost răsplătită cu trădare, pentru treizeci de arginți – «prețul Celui prețuit» de fii lui Israel, cu ascunderea după vorbe față de slujitoarea arhiereului atunci când a fost întrebat – un alt ucenic – dacă este dintre cei apropiați ai Celui care era judecat în fața mai marilor poporului, iar Petru a tăgăduit”.

„În locul lor, al unui ucenic trădător și al altuia care a tăgăduit, vedem mărturisirea unui tâlhar. A tâlharului care a recunoscut limitele lui și care i-a spus celuilalt cu care era împreună răstignit: «Noi, pentru fărădelegile noastre am ajuns aici, dar Acesta a fost fără de păcat»”, a spus Preasfinția Sa.

„Tâlharul a înțeles că este propriu împăraților să moară pentru popor, pentru oamenii lor și de aceea a mărturisit și L-a rugat pe Mântuitorul să-l pomenească întru Împărăția Lui – o altfel de împărăție decât una trecătoare pe care ar fi dorit-o unii dintre iudei”.

Părinții Bisericii ne spun că acest tâlhar și-a schimbat armele, a adăugat PS Timotei, amintind cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care scria că tâlharul „a schimbat hainele lui cele vechi tâlhărești cu cele ale credinței și i-a înșelat pe diavoli care l-au amăgit toată viața. El a fost primul care a deschis raiul după mult timp, așa cum primul care a locuit în rai deși a fost drept și apropiat de Dumnezeu la început a căzut, iar în locul căderii lui a fost mărturisirea tâlharului”.

Aceasta este chemarea Bisericii

„În această zi ultimă a unei perioade deosebit de importante, nu pentru un an calendaristic, ci pentru omul din interior, pentru fiecare dintre noi, ne întrebăm: Cu cine ne asemănăm, cu ucenicul care L-a vândut pe Mântuitorul, cu cel care a tăgăduit, cu cei care nu s-au putut ruga nici măcar un ceas împreună cu Domnul în Ghetsimani sau ne-am putea smeri și așeza în locul tâlharului recunoscând că noi suntem răstigniți pe crucea neputințelor pe dreptate, dar Acesta a adus iubire și răscumpărare”.

„Fiecare dintre noi va trebui în acest ultim ceas al unei perioade de pocăință să aibă măcar puterea recunoașterii faptului că suntem asemenea tâlharului, dar că totuși dorim să fim pomeniți în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

„Aceasta este chemarea Bisericii pentru fiecare dintre fiii ei, ei pentru fiecare dintre noi”, a conchis PS Timotei Prahoveanul.

Denia Prohodului a fost oficiată la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. Slujba s-a încheiat cu purtarea Sfântului Epitaf în procesiune, în jurul lăcașului de cult.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente