PS Teofil de Iberia: Să citim Sfânta Scriptură cu inima, în duh de rugăciune și smerenie

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a adresat luni, în Catedrala Episcopală din Madrid, un îndemn la citirea Sfintei Scripturi.

Reflectând la viața Sfântului Arhidiacon Ștefan, PS Teofil de Iberia le-a vorbit credincioșilor despre legătura strânsă dintre cuvântul Lui Dumnezeu și rugăciune.

„Legătura foarte strânsă dintre cuvântul Lui Dumnezeu și rugăciune. Se vede că Sfântul Ștefan cerceta în fiecare zi Sfintele Scripturi, el le înțelegeau cu mintea, dar mai ales cu inima. Ne-ar fi de mare folos să citim în fiecare zi Sfintele Scripturi, să ne facem un program”, a îndemnat ierarhul.

„Citirea cuvântului Lui Dumnezeu hrănește și stârnește rugăciunea. Rugăciunea ne luminează mintea și inima pentru a pricepe cuvântul dumnezeiesc. Dacă citim Scriptura în duh de rugăciune și smerenie, Domnul ne va descoperi ceea ce este de folos pentru noi”.

PS Teofil a subliniat apoi că „Sfântul Ștefan nu era doar un cititor al Scripturii, ci și un împlinitor”:

„El se dedica și celor lumești, slujea celor săraci, slujea la mese, dar se dedica și celor duhovnicești. Semnul că trăim în dreapta credință este iubirea vrăjmașilor, vedem acesta la Hristos, la Sfântul Ștefan. Să Îl propovăduim pe Dumnezeu prin cuvânt, prin faptă, dar mai ales prin viața noastră”.

La final, PS Teofil a explicat legătura dintre Praznicul Nașterii Domnului și pomenirea Sfântului Ștefan în imediata apropiere. „Iubirea care L-a pogorât pe Fiul Lui Dumnezeu în această lume, aceeași l-a ridicat și pe Sfântul Ștefan la Cer. Domnul a venit în lume ca să îi tragă pe toți oamenii la Sine. Aceeași dragoste care ardea în inima Sfântului Ștefan ar fi de dorit să se aprindă și în inimile noastre”.

După Sfânta Liturghie, din încredințarea Episcopului Timotei al Spaniei și Portugaliei, prezent la slujbă, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia l-a hirotesit arhidiacon pe ierodiaconul Casian Nemet.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente