PS Sofronie la hramul Catedralei Episcopale din Oradea: Să vedem lumina în cei de lângă noi

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea și-a serbat hramul în noaptea de Paști, când  Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a slujit Sfânta Liturghie și a vorbit despre Ziua Învierii ca Zi a Luminii.

„Nu numai bisericile care au hramul Învierii Domnului, cum este și Catedrala noastră Episcopală, ci toate bisericile sunt bisericile Învierii și întreaga Biserică Ortodoxă este Biserica Luminii, Lumina pascală care este strălucirea Luminii celei necreate a lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Sofronie.

„În Lumina pascală suntem invitați, prin mijlocirile Sfinților, să ne așezăm și noi, creștinii, încă din viața trecătoare de pe pământ. Iubiții mei, fiecare zi pe care o trăim să fie ca o zi de Paști!”, a adăugat el. „O zi în care să ne vedem cu toții în Lumină și să privim pe semenii noștri ca pe oameni ai Luminii.”

„Cel care vede Lumina în cei de lângă el, încă de aici de pe pământ se sălășluiește în Lumină. Cum vom putea să ne sălășluim în Lumină în viața cea veșnică, dacă nu vedem Lumina din adâncurile de taină ale aproapelui nostru?”, a continuat părintele episcop.

„Dacă privim la chipul fratelui sau surorii noastre și vedem doar păcat, întuneric și moarte, atunci cu ochi rău privim. Și pentru că ochiul, luminătorul trupului, este rău atunci când vede răul în aproapele, descoperă, de fapt, ceea ce este în inima sa, întuneric și răutate”, a explicat ierarhul.

„Văzându-l pe fratele nostru și pe sora noastră în Lumină, de fapt admirăm Chipul lui Dumnezeu, care se află în Lumina de pe fața și din inima lor”, a afirmat Preasfințitul Părinte Sofronie.

Al doilea hram al catedralei orădene, care a fost sfințită anul trecut de Părintele Patriarh Daniel, este „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”.

Eparhia Oradiei aniversează  anul acesta și un secol de la instalarea celui dintâi episcop al reînființatei Episcopii a Oradiei, Roman Ciorogariu. Astfel, orădenii serbează și reînvierea, odată cu Marea Unire, a vieții bisericești din eparhie.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente