PS Siluan al Italiei recomandă să avem „realism duhovnicesc” și „conștiința sfârșitului”

Episcopul Siluan al Italiei a transmis în Duminica Floriilor mai multe gânduri cu care să intrăm în Săptămâna Pătimirilor, printre care și recomandarea de a avea „realism duhovnicesc” și „conștiința sfârșitului”.

„Mai ales în acest moment în care pe buzele tuturor se repetă și în inimile multora se află, ca un ghimpe, cuvântul «criză», reducându-ne parcă viața doar la partea ei «economică», e bine de luat aminte la întâmplarea cu «săracul Lazăr» care, acceptându-și condiția de «sărac», a primit în Împărăția lui Dumnezeu tocmai contrariul. Iar «bogatul» care nu avea nici măcar ochi pentru sărăcia lui Lazăr a ajuns, de la «confortul» și privilegiile lumii acesteia trecătoare, la osânda și la chinul cel veșnic”

„De aceasta se leagă, în mod firesc, conștiința sfârșitului care poate să vină peste noi și să ne afle nepregătiți și nepocăiți”, a semnalat ierarhul.

Părintele Episcop a precizat că „aceste îndemnuri și modele de pocăință și spovedanie sunt menite să ne arate măsura de trezvie și de «realism duhovnicesc» la care este chemată conștiința noastră să fie.

El a atras atenția că ritmul vieții pe care o trăim este atât de alert încât există marele risc „de a pierde din vedere că tot ceea ce trăim se mai și termină și că aceasta se poate întâmpla pe nepregătite…”.

Ierarahul a adăugat că cele de mai sus sunt cu atât mai valabile cu cât și perioada de post și de curățire prin care am trecut, a celor patruzeci de zile – quaresima – se află și ea la finele ei.

Preasfinția Sa a explicat că am intrat deja în timpul premergător și pregătitor prăznuirii Învierii Domnului „care este socotit (nu alimentar ci liturgic!) în afara postului”.

„Într-un fel, accentul se mută de pe luarea aminte la propriile păcate și la pocăință, mai mult pe Cel Care vine spre Patima Sa cea de bunăvoie și pe tot ce este legat de aceasta”, a spus PS Siluan.

Citește mesajul integral pe site-ul oficial al Episcopiei Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente