PS Sebastian, celor ce spun că nu mai există demonizați: Ce sunt, atunci, patimile care ne paralizează voința?

Reflectând asupra textului evanghelic din duminica trecută (Vindecarea demonizatului din Ținutul Gherghesenilor) Episcopul Sebastian al Slatinei explică de ce problema celor posedați de diavoli este încă actuală.

„La o primă lectură, evanghelia de astăzi ar putea părea inutilă și inactuală”, precizează ierarhul. „‹Păi ce, mai sunt demonizați azi?!› – se întrebă unii, cu nedisimulată uimire. Chiar, oare nu mai sunt demonizați astăzi?!”.

„Ce sunt, atunci, patimile de tot felul, care ne paralizează voința, posedându-ne într-atât de mult, încât ajungem să spunem: ‹Nu pot să scap de slăbiciunea aceasta! Am încercat, dar, nu pot să mă las de: alcool, tutun, droguri, desfrânare etc›”.

„Ce sunt slăbiciunile acestea, pe care Biserica le cataloghează drept păcate capitale – necredința, deznădejdea, ura, hoția, lăcomia, mândria, lenevia, mânia ș.a.m.d. – în care ne complacem ca într-o a doua natură, dacă nu tot niște demoni care pun stăpânire pe noi și ne înrobesc până la dezumanizare?”, spune părintele episcop.

„Ce dacă nu ne provoacă spasme și convulsii fizice, ca demonizatului din evanghelie! Ne provoacă, însă, ‹ne-simțire› și ‹ne-putință› de a mai fi oameni integri și creștini buni”, explică Episcopul Slatinei.

„Dacă demonizarea clasică era clară pentru toată lumea și impunea o exorcizare general acceptată, acești demoni care ne posedă pe noi astăzi sunt parșivi, luând chipul normalității, al obișnuinței și al ‹comun-ității› – ceea ce este cu atât mai grav!”.

„În cele din urmă demonizatul din Gherghese s-a tămăduit, pentru că demonizarea lui era recunoscută și asumată, pe când a noastră?”, se întreabă PS Sebastian.

Citește textul integral pe site-ul oficial al Episcopiei Slatinei și Romanaților.


Pe aceeași temă:


Sursă foto: Vertava Health

Comentarii Facebook


Știri recente