PS Paisie Sinaitul: Puterea sfinților este iubirea lui Dumnezeu revărsată prin ei. Nou hram pentru o biserică bucureșteană

Puterea Sfintei Parascheva „vine din sfințenia și din bunătatea ei, adică din iubirea ei față de Dumnezeu și față de oameni”, a spus luni Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

Ierarhul a slujit la cea mai veche biserică bucureșteană, „Sf. Anton” – Curtea Veche, comunitate care a primit-o recent ca ocrotitoare și pe Sf. Parascheva.

„Puterea de ajutorare a sfinților este, de fapt, iubirea lui Dumnezeu care se revarsă prin sfinți, pentru a întări legătura sfântă între oameni și Dumnezeu, precum și între oamenii care iubesc Biserica lui Hristos și cinstesc pe sfinții Lui”, a subliniat Preasfinția Sa.

Semnificația cinstirii moaștelor

„Cultul sfinților s-a născut aproape indisolubil legat de cultul și cinstirea sfintelor moaște”, a spus PS Paisie Sinaitul luni, 14 octombrie 2024. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Cinstirea sau venerarea sfintelor moaște, ca și invocarea sfinților în rugăciune, face parte din istoria Bisericii noastre. Cultul sfinților s-a născut aproape indisolubil legat de cultul și cinstirea sfintelor moaște”, a afirmat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Însă nu sfinții au trebuință de cinstirea noastră, ci noi dobândim ajutor și binecuvântări de la Dumnezeu ca urmare a cinstirii lor, a icoanelor, a sfintelor moaște!”

„Dumnezeu S-a întrupat o singură dată, dar, după har, El se află prezent și lucrează prin Sfinții Săi”, a explicat părintele episcop vicar patriarhal.

„De aceea, sfinții sunt comoara noastră cea mai prețioasă, mângâierea cea mai mare, adeverirea cea mai sigură că și noi, oameni fiind, așa cum au fost și sfinții, putem să ne mântuim, putem să ne sfințim viața!”

O comoară duhovnicească

PS Paisie Sinaitul a slujit luni, 14 octombrie 2024, la Biserica „Sf. Anton” – Curtea Veche din Capitală. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

O comoară mare s-a dăruit neamului românesc prin sfintele moaște ale Sf. Cuv. Parascheva. Puterea și prezența ei a încurajat, în toată istoria acestui neam, voievozi, ierarhi și mulțimi de credincioși.”

„Ea a mijlocit și a hrănit, la vremuri de mari lipsuri, a adus pacea în vremuri de războaie, a adus vindecare în timpuri de molime și boli incurabile, a mângâiat, a încurajat și întărit în credință pe toți cei care au alergat la ea cu credință în Dumnezeu”, a adăugat Preasfinția Sa.

„Din viața Sf. Parascheva, în mod deosebit, două fapte atrag atenția tuturor, cerându-se a fi urmate: în primul rând, dreapta credință, prin care a biruit încercările răului, și, în al doilea rând, dreapta viețuire, plină de fapte bune, către toți cei aflați în nevoi.”

„Asta cere Mântuitorul Iisus Hristos și de la noi: credință dreaptă și fapte bune! Doar credință, fără fapte nu e suficient! Credința fără fapte moartă este, ne spune Sf. Ap Iacov”, a amintit ierarhul.

Mângâiere pentru bucureșteni după ororile războiului

Biserica Domnească „Sf. Anton” – Curtea Veche și-a serbat pentru prima dată cel de al treilea hram luni, 14 octombrie 2024. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a amintit și de momentul când, la finele celui de al Doilea Război Mondial, moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou (27 octombrie 1944).

„Procesiunea de atunci cu moaștele Sf. Parascheva a străbătut străzile Capitalei pe traseul: Cotroceni – Grădina Botanică, Strada General Angelescu, Calea Griviței, Calea Victoriei, Piața Națiunii – Catedrala patriarhală”, a spus Preasfinția Sa.

„Trebuie spus că atunci Capitala purta urmele grave ale războiului, ultimele bombardamente se încheiaseră la sfârșitul lunii august. Bucureștiul a fost singura capitală europeană care, în perioada 1941-1944, a fost bombardată pe rând de sovietici, americani, britanici și germani.”

„Pe tot parcursul procesiunii cu moaștele Sf. Parascheva, mii de oameni au fost prezenți. Presa vremii ilustrând acest eveniment care aducea în sfârșit mângâiere bucureștenilor după ororile războiului”, a menționat ierarhul, adăugând că bucureștenii au așteptat atunci la rând pentru închinare chiar și mai mult de o zi.

Al treilea hram al Parohiei Sf. Anton – Curtea Veche

Biserica Domnească „Sf. Anton” este cea mai veche din Capitală. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, astăzi a fost rânduit să slujesc și  să ne rugăm împreună la această străveche biserică a cetății Bucureștilor, Paraclis patriarhal, ocrotită încă din vechime de Maica Domnului și de Sf. Cuv. Antonie cel Mare, dar care a primit, începând de anul acesta și hramul Sf. Cuv. Parascheva”, a amintit, la final, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Având în vedere evlavia credincioșilor bucureșteni pentru Sf. Parascheva, precum și pentru faptul că acest sfânt lăcaș păstrează în patrimoniul sacru o frumoasă icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva, pictată de Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.”

„Ne bucurăm, așadar, că mulțimea credincioșilor evlavioși care cercetează această biserică și se roagă Sf. Cuv. Antonie, sărutând moaștele și icoana lui, se vor ruga de acum și Sf. Cuv. Parascheva, cerându-i să-i ocrotească și să-i întărească în dreapta credință, prin pilda vieții ei și prin rugăciunile ei din ceruri”, a mai spus ierarhul.

Hramul istoric al Bisericii „Sf. Anton” – Curtea Veche, este Buna Vestire. Al doilea hram este Sf. Antonie cel Mare.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Știri recente