PS Paisie Sinaitul la Catedrala Patriarhală: Să vorbim despre Iisus la timpul prezent, pentru că El este pururea cu noi    

„Noi ar trebui să vorbim despre Iisus la timpul prezent, pentru că El este pururea prezent cu noi”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, la Sfânta Liturghie oficiată duminică la Catedrala Patriarhală.    

În cuvânt, ierarhul a vorbit despre genealogia Mântuitorului, prin care se arată lucrarea lui Dumnezeu în lume și prezența Lui continuă în istorie.

Dacă Sfânta Scriptură este cuvântul lui Dumnezeu, explică ierarhul, „înseamnă că niciun pasaj nu este așezat acolo în mod întâmplător. Toată Scriptura este inspirată de Duhul Sfânt, inclusiv textele acestea care ne par nouă doar o înșiruire de nume”.

„Aceste liste genealogice ne arată faptul că pentru Dumnezeu fiecare nume este important și mai ales ne arată faptul că El le cunoaște pe toate”.

„Evanghelia de astăzi ne atrage atenția că Hristos Domnul a fost nu numai Dumnezeu adevărat, ci a fost și om adevărat. De aceea ne-a fost prezentată în mod concret genealogia Sa, spița neamului Său”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit și despre prezența celor patru femei în genealogia Mântuitorului, prin care se arată faptul că toți suntem chemați la mântuire.

„Intenția Sfântului Evanghelist Matei este de a scoate în evidență că în genealogia Mântuitorului, în spița neamului Său, intră și alte neamuri. Intenția lui este de a sublinia deschiderea către neamuri a iconomiei dumnezeiești încă din perioada Vechiului Testament, având în vedere exclusivismul iudaic.

Atât femeile cât și bărbații sunt la fel de importanți pentru lucrarea Lui de mântuire

„De asemenea, prezența femeilor în această listă ne arată că atât femeile cât și bărbații sunt la fel de importanți pentru lucrarea Lui de mântuire. Astfel, Sfânta Evanghelie ne arată că Dumnezeu iubește și prețuiește pe toți oamenii, pe toate popoarele, nu doar pe poporul lui Israel care a fost primul ales ca să-i slujească Lui spre binele umanității”, a adăugat Episcopul vicar patriarhal.

„Evanghelia citită astăzi este un ultim apel adresat conștiințelor noastre acum înainte de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Este o chemare sfântă care ne atenționează că nu aniversăm doar un eveniment istoric și trebuie să facem în așa fel încât Hristos Domnul să se nască și în inimile noastre”.

„Noi ca și creștini nu ar trebui să vorbim de Hristos Domnul la modul trecut, să spunem doar că s-a născut Hristos la Betleem în urmă cu 2000 de ani, și nici nu trebuie să vorbim despre Iisus la modul viitor, mărturisind că doar îl așteptăm să vină să judece vii și morții. Noi ar trebui să vorbim despre Iisus la timpul prezent, pentru că El este pururea prezent cu noi”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente