PS Paisie Sinaitul: Diferența dintre Sfântul Ioan și Iisus Hristos în abordarea păcătoșilor

Textul evanghelic al Duminicii dinaintea Botezului Domnului are în centru figura şi mesajul Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan. În acest sens, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit, la Catedrala Patriarhală, despre mai multe aspecte referitoare la marele proroc, printre care și diferența dintre Sfântul Ioan și Iisus Hristos în ceea ce privește abordarea păcătoșilor.

„Sf. Ioan îi întâmpină pe păcătoșii care vin la el folosind cuvinte de foc”, a observat Episcopul vicar patriarhal.

În ce privește diferența de abordare, chiar Iisus Hristos spune: „a venit Ioan, care nu mănâncă şi nu bea, iar ei spun: «Are diavol». A venit Fiul Omului, care mănâncă şi bea, iar voi spuneţi: «Iată un mâncăcios şi un băutor de vin, prieten cu vameşii şi păcătoşii!»” (Mt 11:18-19, cf. Lc 7:34).

Fariseii le reproșau mereu ucenicilor „De ce mănâncă Învăţătorul vostru împreună cu vameşii şi păcătoşii?” (Mt 9:11).

”Nu îndepărtarea, ci primirea păcătosului

„Astfel, deși nici Iisus nu a fost prețuit pentru atitudinea Lui, totuși observăm că El nu aşteaptă ca păcătoşii să-şi schimbe viaţa mai întâi pentru ca apoi să-i primească, să-i întâlnească, ci îi primeşte direct şi asta îi determină pe păcătoşi să-şi schimbe viaţa”, a explicat PS Paisie Sinaitul.

„Iisus aduce în învățătura, în evanghelia Sa un remediu nou: nu îndepărtarea, ci primirea păcătosului”, a spus Preasfinția Sa.

„În Sfintele Evanghelii vedem că schimbarea vieţii nu era condiția pentru ca cineva să se poată apropia de Iisus; însă schimbarea vieţii sau măcar propunerea, hotărârea de a nu mai păcătui era rezultatul întâlnirii cu El. Pentru că iubirea și milostivirea lui Dumnezeu este fără condiţii, dar nu este fără consecințe!”.

PS Paisie a adăugat apoi că „Biserica, al cărei cap este Hristos, a preluat această cale a iubirii milostive față de toți oamenii, condamnând păcatul, dar iubind pe păcătoșii care caută ajutor”.

„De aceea în Biserică este ca și în viața de familie de azi și de totdeauna, unde drame nesfârșite sfâșie sufletul multor mame și a multor tați, care, în pofida exemplului lor bun de viaţă creştină şi a sfaturilor bune, au copii care apucă pe căi greșite și dureroase, adesea tragice, dar nu pot face altceva decât să continue să-i iubească, așa cum ne iubește Dumnezeu pe toți și ne ajută să ne îndreptăm viața prin harul și milostivirea Sa”.

PS Paisie a vorbit și despre activitatea prorocească unică a Sfântului Ioan: el nu vestește, asemenea vechilor proroci, o mântuire viitoare! El indică pe Cineva care este prezent.

„Este un alt fel de profet. Marii proroci Isaia, Ieremia, Iezechiel, prin prorociile lor, ajutau poporul să depăşească şi să treacă peste bariera timpului, să-și vadă nădejdea într-un viitor îndepărtat. Ioan Botezătorul ajută poporul să treacă peste bariera aparențelor contrare și să vadă în prezent, sub ochii lor, împlinirea profețiilor. Mesia Cel mult aşteptat, Cel vestit de proroci, promis în Psalmi, este indicat, arătat direct de Ioan Botezătorul sub chipul unui tânăr de 30 de ani, a unui om cu aparențe obișnuite”.

Preasfinția Sa a arătat cât de dificilă era misiunea prorocului Ioan.

„Este uşor de crezut în ceva grandios, divin, care se va descoperi într-un viitor nedefinit – în acele zile, în zile din urmă…, într-un cadru ceresc, legendar. Mai dificil este atunci când trebuie să se vorbească și să fie credibil cel care vorbește, că minunea se întâmplă acum, că este aici! Când spune Ioan: Acesta este Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii!” omul, în general, este tentat imediat să spună: Asta-i tot? Din Nazaret – spuneau ei – poate să fie ceva bun?”.

Episcopul vicar patriarhal și-a încheiat predica spunând că chipul Sf. Ioan Botezătorul din icoana ortodoxă Deisis, cu mâinile întinse spre Hristos Judecătorul şi privirea rugătoare, asemenea Maicii Domnului, ne cheamă pe toți la pocăință și la rugăciune.

„De aceea, cu smerenie să-l rugăm: Sfinte Ioane, mâna ta care s-a atins de preacuratul creștet al Stăpânului și prin a cărui deget pe Dânsul L-ai arătat nouă, înalță-o către Dânsul pentru noi Botezătorule, ca cel ce ai îndrăznire multă […]. Ochii tăi care au văzut pe Preasfântul Duh în chip de porumbel pogorându-Se, ridică-i către Dânsul Botezătorule, milostiv făcându-L nouă. Și vino de stai împreună cu noi pecetluind cântarea și începând înainte-prăznuirea. Amin!”, a spus PS Paisie citând din slujba Ceasului IX la Botezul Domnului.

Vezi mai multe imagini de la eveniment în Secțiunea Foto.

Foto  credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente