PS Paisie Lugojanul a sfințit pictura unei biserici ucrainene ocrotite de Sf. Paisie Velicicovschi

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a sfințit duminică pictura bisericii ucrainene din Soca, județul Timiș. Parohia face parte din Vicariatul Ortodox Ucrainean al Bisericii Ortodoxe Române și îl are printre ocrotitori pe Sf. Paisie Velicikovschi, unul din sfinții isihaști care patronează Anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Ierarhului i s-au alăturat în slujire protopopii de Lugoj și Deta și alți opt clerici, printre care și părintele paroh Cristian Vasile Ardelean.

La sărbătoare au participat și credincioșii din Cornutel, județul Caraș-Severin, în frunte cu părintele paroh Nicolae Lalo.

Slujba s-a desfășurat în cea mai mare parte în limba ucraineană.

PS Paisie Lugojanul a sfințit duminică, 25 septembrie 2022, pictura unei biserici ucrainene ocrotite de Sf. Paisie Velicicovschi. Foto: Margareta Lauruc, pr. Cristian Ardelean

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a explicat evanghelia duminicii, iar la finalul slujbei a acordat distincții din partea Părintelui Patriarh Daniel.

Părintele paroh Cristian Vasile Ardelean a primit Ordinul „Sf. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”, iar Consiliului Parohial și Comitetului au primit diplome de recunoștință.

Părintele Vicar Nicolae Lauruc i-a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel și delegatului Preafericirii Sale, Episcopul-vicar Paisie Lugojanul, amintind în continuare de hărnicia pe care parohul din Soca a moștenit-o de la vrednicul său tată, părintele Ioan Ardelean.

PS Paisie Lugojanul a sfințit duminică, 25 septembrie 2022, pictura unei biserici ucrainene ocrotite de Sf. Paisie Velicicovschi. Foto: Margareta Lauruc, pr. Cristian Ardelean

Părintele paroh Cristian Vasile Ardelean a amintit la final de legătura duhovnicească dintre al doilea hram al bisericii, „Sf. Paisie Velicicovschi”, și delegarea Episcopului-vicar Paisie pentru sfintirea picturii acesteia. Preotul a mai mulțumit și fostului și actualului primar din Soca.

Biserica parohială din Soca, județul Timiş, a fost construită de la zero între 2002 și 2007, iar pictura altarului a fost executată între 2007 și 2009. A fost sfințită de Episcopul-vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul în 2018. Hramul principal este „Nașterea Maicii Domnului”.

Vicariatul Ortodox Ucrainean

Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România.

Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (ju­dețul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).

PS Paisie Lugojanul a sfințit duminică, 25 septembrie 2022, pictura unei biserici ucrainene ocrotite de Sf. Paisie Velicicovschi. Foto: Margareta Lauruc, pr. Cristian Ardelean

În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română.

După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost re­înf­iinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.

Foto credit: Margareta Lauruc, pr. Cristian Ardelean

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente