PS Nicodim a slujit Agheasma Mare în portul Drobeta-Turnu Severin

Apele Dunării au fost sfințite joi și în județul Mehedinți. Episcopul Severinului și Strehaiei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin și slujba Aghesmei Mari pe un ponton din portul orașului.

Ierarhul și clericii, însoțiți de credincioși, au ajuns la Dunăre în procesiune.

„Să înălțăm rugăciune de mulțumire și să-L slăvim pe Dumnezeu, fiindcă ne-a ajutat și ne-a binecuvântat să sărbătorim Botezul Domnului, Epifania sau Arătarea Domnului aici, în Portul orașului nostru în acest an, 2022”, a spus Preasfințitul Părinte Nicodim.

„Este un prilej de bucurie duhovnicească pentru fiecare dintre noi. Ne bucurăm, fiindcă Bunul Dumnezeu S-a milostivit ca să nu avem acum frigul acela al Bobotezei, dar așteptăm și sperăm că vor veni și gerul și ploile de care pământul are nevoie”.

Ierarhul a mai menționat că bunătatea pe care o manifestăm în zilele de Crăciun nu trebuie să fie manifestată doar de sărbători, ci pe tot parcursul vieții noastre: Cum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor întocmai (Mt. 7,12).”

Episcopul a încheiat mulțumind autorităților implicate în buna organizare a slujbei, clericilor și credincioșilor participanți.

Turnu Severin a fost înființat ca oraș-port în 1833, după Pacea de la Adrianopol și decretarea liberei circulații pe Dunăre. A devenit nod de legătură cu Europa Centrală, pe calea apei.

Pe aceste locuri a existat o veche cetate getică, Drobeta: drub în limba geților însemna „despicătură”, indicând felul în care trece Dunărea prin vecinătate. Numele de Severin ar putea veni de la împăratul roman Septimiu Sever, care a ridicat prospera cetate la rang de colonie, conferind astfel cetățenilor ei drepturi egale cu ale cetățenilor Romei.

Foto credit: Episcopia Severinului și Strehaiei

Comentarii Facebook


Știri recente